Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Петрик О.А. Аудит зарубіжних країн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Рекомендована література

1. Международные стандарты аудита и Кодекс этики профессиональных бухгалтеров (1999). — М.: ICAR, 2000. — С. 430—464, 601—615.

2. Адамс Р. Основы аудита / Пер. с англ.; под ред. Я. В. Соколова. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1995. — С. 223—309.

3. Аренс А., Лоббек Дж. Аудит / Пер. с англ.; под ред. Я. В. Соко­лова. — М.: Финансы и статистика, 1995. — С. 469—486.

4. Аудит Монтгомери / Ф. Л. Дефлиз, Г. Р. Дженик, В. М. О’Рейли, М. Б. Хирш / Пер. с англ.; под ред. Я. В. Соколова. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. — С. 287—432.

5. Аудит: Практ. пособие / А. Кузьминский, Н. Кужельный, Е. Петрик, В. Савченко и др.; под ред. А. Кузьминского. — К.: Учетинформ, 1996. — С. 132—216.

6. Робертсон Дж. Аудит / Пер. с англ. — М.: КРМG, Контакт, 1993. — С. 293—444.

7. Скобара В. В. Аудит: методология и организация. — М.: Дело и Сервис, 1998. — С. 244—542.

З авдання для практичних занять Навчальний матеріал до завдання

  1. Перед початком аудиторської перевірки за станом на 1 лютого 2000 р. проведено інвентаризацію каси фірми, внаслідок чого нестач та лишків не встановлено, проте під час подальшої глибокої перевірки повноти оприбуткування сум, одержаних го­тівкою за чеками з банку, установлено, що касир Джексон А. І. за чеком № 0900 отримала 10 грудня 1999 р. з банку готівкою 12 000 дол.; а в касі оприбуткувала 10 000 дол.; або на 2 000 дол. менше.

  2. Під час перевірки розрахунків на фірмі було виявлено, що на багатьох платіжних дорученнях, доданих до виписок банку, відсутній штамп про їх виконання, а по деяких виписках банку зовсім не було виправдувальних документів, які підтвердили б перераховані пошті кошти для виплати поштових переказів. Оригінали доручень на перераховані пошті грошові кошти для виплати поштових переказів були знищені, проте списані суми віднесені в бухгалтерському обліку на взаємні розрахунки з транспортною фірмою як оплата за послуги. Суми виплати за поштовими переказами під час оформлення банківських документів в обліку записувались як перераховані на спеціальний рахунок фірми для погашення одержаних позик, бухгалтерські документи за цей період в автотранспортній фірмі та банку не збереглися. Під час аудиту було встановлено, що головний бухгалтер фірми, оформлюючи рахунки автотранспортній фірмі, штучно завищувала суми фактичних витрат на послуги, таким чином утворювала необґрунтовану кредиторську заборгованість, за рахунок якої в майбутньому пошті перераховувалися кошти. Під час суцільної перевірки і звіряння виписок банку за розрахунковими і спеціальними розрахунками на фірмі й зустрічної перевірки в банку було встановлено, що гроші з розрахункового рахунку перераховувались не на той рахунок, який указано в документах фірми, а пошті на виплату переказів. Зустрічною перевіркою на пошті встановлено, що всі грошові кошти під виглядом заробітної плати і витрат на відрядження перераховувалися на касира фірми. Зокрема, 10 грудня 2000 р. на рахунок касира перераховано витрати на відрядження у сумі 14 тис. дол., 10 січня 1999 р. — 10 тис. дол. як заборгованість по зарплаті, проте жодну із цих сум не було оприбутковано по касі фірми.

  3. За короткий термін утворилися надлишки матеріальних цінностей на суму 500 дол. Однією з причин їх утворення було те, що відпускання металовиробів для цехів проводилося без ваги.

  4. Під час аудиту документів інвентаризації за останні роки встановлено, що регулювання різниці здійснено без оформлення протоколу рішення відповідної комісії. Головний бухгалтер за вказівкою директора фірми списав із підзвіту зав. складом П. П. Сидоренка виявлену нестачу різних цінностей, таких як склобій, що утворився під час транспортування від постачальника, на суму 6800 дол. Списання проведено на підставі пояснювальної записки П. П. Сидоренка і відображено кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку: дебет рахунку «Загальновиробничі витрати», кредит рахунку «Виробничі запаси».

На фірмі на початку аудиту було виявлено залежаних і непотрібних матеріалів на суму 1000 дол.

5. Діяльність підприємства «Старт» характеризується такими даними щодо відвантаження та реалізації продукції за 200_ р.:

1 півріччя 200_ р.

  • відвантажено готової продукції на суму 5523,41 тис. грн;

  • оплачено реалізованої продукції на суму 5293,0 тис. грн.

2 півріччя 200_ р.

  • відвантажено готової продукції на суму 4821,5 тис. грн;

  • оплачено реалізованої продукції на суму 4873,010 тис. грн.

Залишків відвантаженої готової продукції на 1 січня 200_ р. не було. У звіті про фінансові результати діяльності підприємства за рік реалізація становить 10114,5 тис. грн. Зміни політики бухгалтерського обліку протягом року не відбувалося.

6. Аудитор перевіряє реалізацію продукції за умови попередньої її оплати. Якими бухгалтерськими проведеннями мають бути відображені такі операції (у податковому і бухгалтерському обліку):

1) одержано в авансову оплату за реалізацію:

а) Дт ________________________ Кт __________________________;

б) Дт ________________________ Кт __________________________;

2) нараховано ПДВ

Дт _________________________ Кт ___________________________;

3) відвантажено продукцію покупцям

Дт _________________________ Кт ___________________________;

4) списується її собівартість

Дт _________________________ Кт ___________________________;

5) віднесення податкових зобов’язань на собівартість реалізованої продукції

Дт _________________________ Кт ___________________________.

6. Для нарахування лікарняних листів працівників з погодинною оплатою середня заробітна плата визначалась виходячи з даних про заробітну плату за три останні місяці без урахування премії, виплаченої за рахунок фонду споживання.

Вантажнику Іваненку В. Г., звільненому з роботи за порушення трудової дисципліни, бухгалтерією нараховано вихідну допомогу 520 дол.

8. За даними табелів робочого часу встановлено, що кожного місяця без технологічної потреби виконуються роботи у вихідні дні й надурочний час з відповідною оплатою.

9. За підсумковими даними нарядів на заробітну плату за серпень нараховано зарплату за випуск 200 одиниць продукції. Незакінченого виробництва згідно з технологічним процесом немає. На склад оприбутковано 195 одиниць готової продукції. Оплата за виготовлення 1 одиниці продукції — 11 грн.

В

Третій

Розділ

ИКОНАННЯ І ЗАХИСТ ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ

Практичні завдання з курсу «Аудит у зарубіжних країнах» виконуються студентами протягом семестру згідно з програмами курсу з метою закріплення теоретичних знань. Викладачем, який веде практичні заняття, здійснює поточний контроль виконання практичних завдань шляхом перевірки наявності виконаних завдань та індивідуальної співбесіди зі студентом за кожним завданням. Кожне завдання оцінюється окремо відповідно до встановлених критеріїв оцінки.

Виконання практичних завдань має творчий характер. Попередньо студент повинен вивчити відповідні теми за рекомендованою літературою, список якої наведено в кінці цих методичних вказівок.

З незрозумілих питань курсу студент може одержати консультацію викладача дисципліни у відповідні дні, за графіком, установленим кафедрою.

Практичні завдання виконуються в окремому зошиті або на стандартних аркушах паперу, скріплених у папку. Вимоги до оформлення — аналогічні вимогам до оформлення реферату. Кожне завдання повинно мати назву, номер, відповідні пояснення.

Практичні завдання подаються до захисту в систематизованому, охайному вигляді.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ