Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Петрик О.А. Аудит зарубіжних країн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Витяг з аудиторського висновку

Членам Кельтського телебачення, рік ___.

Ми перевірили рахунки на сторінках 13—20 відповідно до затверджених стандартів (нормативів) аудиту.

Жодних резервів не було створено на амортизацію будинків, які перебувають у приватній власності, що вимагається бухгалтерським стандартом 12 та додатком 4 Закону про компанії 1985 р. Ми також впевнені, що ставки амортизації, за якими повинні амортизуватися машини та технічне обладнання, не відповідають бухгалтерському стандарту 12. На нашу думку, має бути створений резерв у розмірі £202,000, на суму якого був збільшений прибуток до та після оподаткування.

За винятком відсутності резерву на вищезазначену суму, на нашу думку, рахунки відображають правдиву та справедливу картину стану справ компанії на 30 вересня 2000 р., а також її прибутку та джерел використання коштів за рік, що закінчився, вони були належним чином оформлені відповідно до Закону про компанії 1985 р.

На нашу думку, вищезазначене обмеження не є суттєвим для визначення того, чи відповідає розподіл суми £342,000, запропонованої компанією, додатку 270 Закону про компанії 1985 р.

Джонстоун 11/2000

Облікова політика

1. Основа підготовки рахунків

Рахунки були оформлені за вартістю придбання (за балансовою вартістю), за винятком землі, споруд, машин та обладнання, які були включені до переоцінки.

2. Матеріальні основні засоби

Орендовані будівлі списуються протягом терміну оренди.

Амортизація проводиться за принципом прямого списання у такий спосіб:

Машини та технічне устаткування — 7,5—20%;

Транспортні засоби — 25% від вартості.

Не передбачено амортизації стосовно землі та будівель, що перебувають у приватній власності.

3. Запаси

Вартість створення програм компанії та вартість прав на придбані фільми списуються після першого показу. Кожного року проводиться огляд прав на фільми, що є у власності, та створюється певний резерв на ті з них, які вважаються непридатними для показу. Завершені, але ще не показані програми, а також програми, які перебувають у процесі створення, оцінюються за прямими виробничими витратами за мінусом накладних витрат, причому з урахуванням можливості їх реалізації на ринку. Матеріали оцінюються за собівартістю мінус резерви, необхідні для покриття морального зносу.

  • Я відвідав офіс фірми Джонстоун 22 червня о 16.00, щоб ознайомитися з аудиторським досьє КТБ за 1993 р. Ця робота виявилася дуже важкою: аудиторське досьє, багато графіків та робочих документів були неповними. Ключовими пунктами досьє можна вважати такі:

  • Більша частина досьє містила кореспонденцію між фірмою Джонстоун та міс Кларк стосовно причин умовного аудиторського висновку. КТБ не погодилася з пропозицією Джонстоун щодо зміни політики амортизації.

  • Частина досьє, яка стосувалась основних засобів, містила висновки зовнішніх оцінників щодо щорічної переоцінки майна та аудиторських тестів стосовно переоцінки верстатів.

  • Дохід від реклами є основною частиною обороту, аудиторські тести складались з аналітичного огляду та проведень, телефонних і письмових рекламних замовлень до бухгалтерської книги.

  • Тести щодо інвестицій обмежені оглядом рахунків Каналу супермузики. Здається, що облікова політика не є надто незвичайною для цієї індустрії.

  • Джонстоун вважає, що похибка становить 1% від обороту. Для КТБ це становило £120,000. Їх сумарні помилки свідчили, що вся сукупність невиправлених помилок (не враховуючи амортизацію) не є суттєвою.

Витяг із протоколу зустрічі 26 червня 2001 р.

Присутні:

Міс Кларк, фінансовий директор, КТБ,

Дон Роджерс, старший аудитор, Вебстер & Со.

Д. — Спочатку деякі дані стосовно рахунків минулого року, особливо щодо умовного аудиторського висновку. На мою думку, Ваша облікова політика не відповідає Стандартному положенню бухгалтерського обліку (СПБО) 12 за двома пунктами. Ви будете використовувати подібну політику цього року?

К. — Нам не сподобалось, що минулого року висновок щодо наших рахунків був умовним, але на той час я вважала, що Джонстоун діє нерозумно. Ми вирішили, що цього року врегулюємо нашу облікову політику, щоб вона відповідала СПБО 12.

Д. — Яким є повний оборот за рік?

К. — Ми оцінюємо його в £17,5 млн. Перші шість місяців це був переважно дохід від реклами. Це майже завжди однаково, оскільки у нас великий попит на рекламу взимку. Ми оцінюємо продаж програм в £4 млн, більшість яких надійде з-за кордону в період з травня по червень.

Д. — У які країни ви продаєте свою продукцію?

К. — Здебільшого в англомовні: Ірландію, США та Австралію. Єдина проблема, яка в нас є, — строки платежу, продаж програм за кордон здійснюється на підставі чотири- або п’ятимісячного кредиту. Єдина зміна полягає в тому, що ми думаємо про оцінку наших нематеріальних активів.

Д. — Що Ви маєте на увазі?

К. — Наші бібліотеки фільмів та програм є нематеріальними активами. Нам у нашій телевізійній індустрії не загрожує поглинання. Якщо останній урядовий інформаційний документ з приводу телебачення набуде чинності в 2002 р., нам треба мати міцні резерви. Слід оцінити матеріали, що мають вартість. Адже вони є джерелом нашого доходу. Ми не будемо лідерами в цій політиці, але якщо англійські компанії оцінять подібні матеріали до 30 вересня 2001 р., ми наслідуємо їх приклад.

Д. — Дякую за попередження, я думаю, що в нас ще немає аудиторської програми для цього.

Вебстер & Со. Огляд комп’ютерних програм —

(Мікрокомп’ютери)

Компанія — Кельтське телебачення.

Дата огляду — 26 червня 1994 р.

Виконавець — Дон Роджерс.

Огляд здійснено —.