Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_N_P_IDPZK_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
942.08 Кб
Скачать

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Знання конкретного матеріалу щодо особливостей державно-правового розвитку Англії у ХХ- на початку ХХІ ст. дозволяє студентові (курсантові) розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, усвідомити закономірності еволюції колишньої абсолютистської монархії до конституційної парламентської монархії і громадянського суспільства.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Вивчення теми має значне теоретичне, загальнометодологічне та практичне значення. Засвоєння конкретного фактажу щодо еволюції Великої Британії від колишньої абсолютистської монархії до конституційної парламентської монархії і громадянського суспільства не тільки сприяє формуванню уміння співставляти та аналізувати факти з історії держави та права провідних країн світу, а й становить базу для використання державно-правового досвіду зарубіжних країн у юридичній практиці.

Тема 19 . Держава і право сша у новітній час

Особливості соціально-економічного розвитку США Новітнього періоду. Причини «Великої депресії». Розвиток державно-монополістичного капіталізму. “Новий курс” президента Рузвельта і його основні заходи: відбудова банківсько-фінансової системи, відбудова промисловості, аграрна політика, боротьба з безробіттям, державне регулювання ринкових відносин. Двопартійна система США. Демократи і республіканці. «Асоціація прогресивних дій». Інші політичні партії та угруповання. Зміни в політичному режимі Сполучених Штатів. Закон Вагнера 1935 р. Закон Сміта 1940 р.

Зміни у державному ладі США після Другої світової війни. Поправки до конституції – ХХ, ХХІІ, ХХV. Принципи федералізму. Централізація влади. Конгрес та його постійні комітети. Демократизація виборчого права: XIX, XX11I і XXIV поправки до конституції. Д. Кеннеді. Закон про виборчі права 1965 р. Президент. Апарат Білого дому. Пентагон і ЦРУ. Структура поліцейського апарату. ФБР. Верховний Суд США. Правова система США у ХХ-на початку ХХ1ст. Еволюція соціаліально-політичної структури США в кінці ХХ–на початку ХХІ ст. (президентство Р. Рейгана, Д. Буша, Б. Обами).

Ключові слова та поняття: «Новий» курс, «велика депресія,» картель, «Кодекси чесної конкуренції”, „доктрина Трумена”, сегрегація, лібералізм, неолібералізм, консерватизм , неоконсерватизм, «рейгономіка».

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Знання конкретного матеріалу щодо особливостей державно-правового розвитку США у ХХ- на початку ХХІ ст. дозволяє студентові (курсантові) розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, усвідомити закономірності еволюції американського суспільства до сучасної правової держави.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Вивчення теми має значне теоретичне, загальнометодологічне та практичне значення. Оволодіння конкретним фактажем щодо еволюції США від колишньої британської колонії до сучасної правової держави з міцною президентською владою не тільки сприяє формуванню уміння співставляти та аналізувати факти з історії держави та права провідних країн світу, а й становить базу для використання державно-правового досвіду зарубіжних країн у юридичній практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]