Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_N_P_IDPZK_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
942.08 Кб
Скачать

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Усвідомлення закономірностей генези та еволюції держави і права в

конкретних умовах Середньовіччя дозволяє студенту розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення. Засвоєння матеріалу теми також дає можливість побачити процеси державотворення в Київській Русі- колиски української держави - як закономірну частину загально -європейського процесу державотворення.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Оволодіння фактичним матеріалом щодо виникнення та розвитку держави і права в Середні віки складає фундамент для формування уміння порівнювати, співставляти та аналізувати державно-правові процеси країн світу.

Тема 6. Держава і право середньовічного сходу

Особливості розвитку країн середньовічного Сходу. Утворення Арабського халіфату. Суспільний та державний лад Арабського халіфату. Формування та розвиток мусульманського права у Середні віки. Мазхаби мусульманського правознавства. Джерела права. Майнові відносини. Шлюбно-сімейні відносини. Злочин та покарання. Судовий процес. Мусульманське право у сучасному світі.

Еволюція суспільного та державного ладу Китаю у Середні віки. Надільна система землекористування. Збереження рис східної деспотії. Державний лад. Місцеве управління. Армія. Станово-класовий розподіл суспільства. Особлива сталість китайського права. Систематизація середньовічного китайського права. Конфуціанство і право. Зобов’язальне право. Шлюбно-сімейне право. Характерні риси кримінального права.

Утворення японської держави. Державний лад. Система сьогунату. Військова організація. Особливості соціального ладу. Розвиток японського права у Середні віки. Кодекс „Тайхорьо”.

Держава феодальної Індії. Делійський султанат. Імперія великих Моголів. Соціальний лад. Мусульманізація державного управління. Право середньовічної Індії. Дхармашастри, нібандхі, правовий звичай. Шлюбно-сімейне, майнове, кримінальне право.

Ключові слова та поняття: халіфат, іслам, шаріат, Коран, Суна, іджма, фетва, кіяс, мазхаб, харадж, джизья, вакуф, мульк, конфуціанство, бусідо, даймьо, сьогун, камікадзе, самурай, харакірі.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Вивчення теми має значне теоретичне та загальнометодологічне значення: оволодіння фактичним матеріалом щодо виникнення та розвитку держави і права на Сході в період Сердньовіччя дозволяє студентові розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, усвідомити закономірності генези та еволюції історичних форм державності, правових звичаїв та норм, їх особливостей в конкретних умовах Середньовічного Сходу.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Знання значного по об‘єму фактажу щодо закономірностей і особливостей виникненя та процесу еволюції держави і права в умовах Середньовічного Сходу становить основу для формування уміння порівнювати, співставляти та аналізувати факти з історії держави і права цього регіону та європейських країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]