Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_N_P_IDPZK_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
942.08 Кб
Скачать

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Засвоєння матерілу теми сприяє розширенню світогляду, розвиває логічне та асоціативне мислення, дозволяє усвідомити закономірності генези та еволюції історичних форм державності, правових звичаїв і норм країн Стародавнього Сходу та особливості цього процесу в регіоні.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

В міру засвоєння навчального матеріалу студент оволодіє знаннями причин, умов і особливостей утворення перших держав у світі, зуміє порівнювати, співставляти та аналізувати факти з історії держави і права країн Стародавного Сходу та Античності; вивчення еволюції державно-правових інституцій у різні історичні періоди розвиватиме у студентів вміння оцінювати будь-які явища державно-правового характеру з використанням принципу історизму

Тема 4. Держава і право античного світу

Поняття „Античність”. Утворення держав у Стародавній Греції. Характерні риси суспільного та державного ладу Кріто-кікладської та Мікенської цивілізацій. Античний поліс, його види та полісна система.

Суспільний лад та основні соціальні групи, державний лад, центральні, місцеві органи, посади і право та його джерела в Афінській демократичній рабовласницькій республіці. Реформи Солона, Пісістрата та Клісфена.

Суспільний устрій та основні соціальні групи, періодизація, державний лад, центральні, місцеві органи, посади і право рабовласницької аристократичної республіки у Спарті (Лакедемон). Закони Драконта.

Наддержавні об’єднання Стародавньої Греції: Пелопоннеський та Афінський морські союзи.

Утворення римської держави. Суспільний лад, періодизація, державний лад, центральні, місцеві органи, посади і право Стародавнього Риму. Царський період. Реформи Сервія Туллія. Республіканський період. Реформи Гракхів.

Військова реформа Марія. Диктатура Сулли. Римська імперія (принципат, домінат). Реформи Діоклетіана та законодавство Константина. Поділ імперії на Західну і Східну. Римське право. Закони ХІІ таблиць. Звід законів Юстиніана. Рецепція римського права.

Ключові слова та поняття: поліс, тиранія, рабовласницька демократія, аристократична держава, синойкізм, апелла, архонт, геліея, остракізм, архагет, агора, герусія, ефорат, сенат, принципат, домінат.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Вивчення теми має значне теоретичне, загальнометодологічне та практичне значення. Засвоєння особливостей утворення державності в Античному світі, розуміння різниці в формах правління на Стародавньому Сході, у Стародавній Греції і Стародавньому Римі дозволяє студентові не тільки розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, а й примінити на практиці знання з історії держави і права Античності (рецепція римського права).

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Внаслідок засвоєння навчального матеріалу студент оволодіє конкретним знанням процесу утворення античних держав і права, зрозуміє різницю в організації влади та правової системи в різних частинах регіону. Це формує уміння співставляти вивчений матеріал з подібними процесами в інших країнах , виявити їх вплив на державотворчі процеси в провідних державах світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]