Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_N_P_IDPZK_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
942.08 Кб
Скачать

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Вивчення теми має значне теоретичне та загальнометодологічне значення. Знання конкретного матеріалу щодо особливостей державно-правового розвитку Росії у ХХ- на початку ХХІ ст. дозволяє студентові (курсантові) розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, усвідомити закономірності та особливості еволюції соціаліально-політичної системи Росії в кінці ХХ- на початку ХХІ ст.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Оволодіння конкретним фактажем щодо особливостей державно-правового розвитку Росії у ХХ- на початку ХХІ ст., усвідомлення закономірностей та особливостей еволюції російської соціаліально-політичної системи сприяє формуванню уміння співставляти та аналізувати факти з історії держави та права провідних країн світу. Ця тема дає також можливість виявити складність модернізації державно-правових процесів на пострадянському просторі.

Тема 22. Загальна характеристика держави і права країн у

НОВІТНІЙ ЧАС

Держава в країнах західної цивілізації. .

Становлення держави нового типу. Громадянське суспільство як історичний етап у розвитку людської цивілізації. Соціально-економічні, політичні та ідеологічні передумови переходу від кастово-станового суспільства до громадянського. Соціально-правова сутність громадянського суспільства, основні етапи його становлення. . Ранні революції, революції останньої чверті ХVIII ст. та ХІХ ст. і їх вплив на становлення держави нового типу.

Основні тенденції розвитку елементів форми держави: форми державного правління, форми державно-територіального устрою та форми політичного режиму.

Механізм держави нового типу. Органи законодавчої та виконавчої влади у державному механізмі зарубіжних країн. Становлення парламентів, їх місце та роль у системі вищих органів державної влади. Основні тенденції розвитку виконавчої влади в епоху громадянського суспільства: еволюція інститутів глави держави та урядової влади. Поліцейські органи в державному механізмі розвинутих країн: Історичні основи сучасних поліцейських служб Великобританії, США, Франції та Німеччини.

Судові органи в механізмі держави країн епохи громадянського суспільства. Еволюція судових систем Великобританії, США, Франції та Німеччини після буржуазних революцій.

право країн західної цивілізації

 Становлення буржуазного права – права нового типу

Буржуазні революції ХVІІІ – ХІХ ст., їх роль у становленні буржуазного права як права нового типу в країнах Західної Європи та США. Принципи та характерні риси нового (буржуазного) права: принципи індивідуалізму, свободи, законності, «верховенства права».

Основні тенденції розвитку буржуазного права. Становлення світових правових сімей. Англо-американська та континентальна (романо-германська). Демократизація та соціалізація права. Зміни у джерелах та структурі права. Нові інтеграційні процеси у праві.

Ключові слова та поняття: форми правління, державний устрій, режим, унітарна держава, парламентаризм, англосаксонська (анго-американська ) правова система, контінентальна (романо-германська) правова система, інтернаціоналізація права, соціалізація права, делеговане законодавство, галузі права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]