Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Babenko_2.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
8.56 Mб
Скачать

10.3. Динамічні зміни структури макроекономіки.

Структура макроекономіки піддається впливу різних факторів, які можуть призвести до її дестабілізації.

До таких факторів, по-перше, відносяться наслідки науково-технічного прогресу і науково-технічної революції. Такі наслідки, як правило, мають двоїстий характер. Їх позитивна сторона полягає в тому, що в макроекономіці збільшується питома вага галузей обробної промисловості в тому числі, галузей високих технологій; продукція стає конкурентоспроможною, А самі виробництва - стійкими до криз; виникають нові види виробництв на стику різних галузей і наук. Негативний вплив цього фактора проявляється в тому, що існує зниження ефективності 'традиційних галузей господарства. У ряді випадків може виникати розорення збиткових галузей (текстильна, вугільна промисловість), що призводить до дисбалансу економіки в цілому; серйозною проблемою є погіршення екологічної обстановки в світі в цілому під впливом розвитку нових виробництв, що мають небезпечні викиди (в атмосферу, у водне середовище, на сушу).

Другим фактором, що робить істотний вплив на динамічні зміни в макроекономіці, виступає військово-промисловий комплекс (ВПК). ВПК фактично є III підрозділом, причому він споживає продукцію з I і II підрозділів, а ось зворотного зв'язку не існує. Звідси виникає порушення в макроекономічній структурі. Дисбаланс, який вносить у макроекономіку ВПК, особливо виразно проявляється в умовах гонки озброєнь. При цьому, чим слабша економіка країни, тим складніше їй подолати наслідки розширення ВПК.

I1+ ∆I1

I2+∆ I2

II1+∆ II1

II 2+ ∆II 2

ВПК

Такі негативні наслідки виявляються в:

- Збільшення темпів інфляції;

- Підвищення безробіття в цивільному секторі економіки;

- Відтік фінансових ресурсів і наукових розробок з цивільного сектора економіки у ВПК;

- Бюджетний дефіцит;

Заходами подолання таких наслідків можуть бути: конверсія та науково-обгрунтована структурна перебудова економіки. Як правило, такі проблеми постають перед державою з перехідною економікою і для їх вирішення необхідно:

- Віддавати пріоритет обробної промисловості;

- Підтримувати виробництво високих технологій;

- Розвивати другий підрозділ для забезпечення населення необхідними предметами споживання;

- Здійснювати в розумних межах конверсію ВПК.

Для того щоб забезпечити стабільність в макроекономічній структурі, використовується модель «витрати-випуск», або модель міжгалузевого балансу, запропонована в 30-х роках XX століття американським економістом російського походження Василем Леонтьєвим. Така модель має вигляд шахової таблиці, в якій для кожної галузі народного господарства розраховуються обсяг витрат і випуску кінцевої продукції. При цьому виробництво в економіці в цілому балансується і оптимізується з урахуванням мінімізації витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]