Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Babenko_2.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
8.56 Mб
Скачать

Розділ 4. Світова економіка

Тема 14. Міжнародна економіка(с.92-102) План

14.1 Міжнародна економіка як підсистема світового господарства.

14.2 Суб'єкти міжнародної економіки.

14.3 Структура міжнародної економіки.

14.1 Міжнародна економіка як підсистема світового господарства Досі ми вивчали основні рівні національного господарства мікро-, мезо-, макро-. Але національні господарства є елементами системи вищого рівня-світового господарствам.

14.4 Цілісна, органічна системі світового господарства почала формуватися на рубежі Х1Х-ХХ ст., Але набула завершеного вигляду в останнє десятиліття XX ст.

14.5 Світове господарство - найскладніша соціально - економічна система. Вона включає як основні частини (підсистеми) економічні, політичні, правові, соціально - культурні, інформаційні та ін. відносини (процеси), що відбуваються у світовому співтоваристві. Не випадково систему світового господарства називають системою систем або мега системи, підкреслюючи її багатогранну, багатовимірну структуру:

Усі процеси, що протікають в системі світового господарства, є взаємопов'язаним. Тому при вивченні будь-яких відносин, що відбуваються в світі, необхідно розуміти, що вони функціонують не ізольовано, а у взаємодії з іншими відносинами системи світового господарства.

Світове господарство - це не сума складових його національних господарств, це складна цілісна система, яка має якісно новий зміст. Система світового господарства залучає на стан національної економіки.

Міжнародна економіка це економічна підсистема системи світового господарства. Вони включають економічні явища, процеси або відносини виходять за рамки національних кордонів які носять міжнародний і у все більшій мірі наднаціональний (глобальний) характер. Тому їх називають міжнародними економічними (між країнами) і світо господарські (між фірмами) відносинами.

Основу цілісності системи міжнародної економіки формують т.зв. системо утворюючі ознаки:

1) єдиний тип економіки - соціально-орієнтована ринкова економіка і перехідні до неї стану - як фундамент, що забезпечує єдність - цілісність міжнародною економікою;

2) інтернаціоналізація національних економік, що переростає в інтеграцію і транс націоналізації, тобто процес виходу продуктивних сил за рамки національних кордонів, розвиток різноманітних форм економічних зв'язків (міжнародного виробництва, торгівлі, міграції капіталу та робочої сили), в результаті чого формується єдиний наднаціональний економічний простір.

Економічна інтеграція - це об'єктивний процес розвитку глибоких, стійких взаємозв'язків і розподілу праці між національними господарствами, створення міжнародних господарських комплексів у межах держави. Економічна інтеграція - форма інтернаціоналізації господарської діяльності (виробництва), зближення і поглиблення взаємодії національних економік. Вона обумовлена зростанням продуктивних сил, підвищенням рівня усуспільнення виробництва та науково - технічним прогресом. Економічна інтеграція виявляється в державних формах об'єднання країн (регіональних інтеграційних блоках).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]