Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.3-18~2007.DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

8.5 Ізоляція контактної мережі

8.5.1 Усі пристрої контактної мережі, що перебувають під напругою, повинні мати не менше двох ступенів ізоляції по відношенню до:

  • опорних конструкцій (опори, будинки, інженерні споруди);

  • струмопровідних елементів контактної підвіски найближчих ліній трамвая і тролейбуса;

- проводів та пристроїв іншого призначення.

Між проводами плюсової та мінусової полярності однієї тролейбусної контактної мережі допус­кається встановлювати один ступінь ізоляції, розрахований на випробувальну напругу 5 кВ.

Ізоляційні щити та бруси, до яких кріпляться контактні проводи на стельових підвісах, можна прийняти за другий ступінь ізоляції за умови, що вона розрахована на випробувальну напругу 5 кВ.

Не можна вважати ізоляцією шумоглушники та дерев'яні опори.

8.5.2 У простих і фіксуючих гнучких поперечках треба передбачати не менше ніж один ступінь ізоляції:

  • якщо відсутня ізоляція між поперечкою і контактним проводом;

  • у місцях кріплення контактних проводів;

  • у місцях кріплення поперечки до опорних конструкцій;

  • на відстані від 1,5 м до 2,0 м від кожного контактного проводу трамвая.

34

ДБН В.2.3-18:2007

При відстані між контактними проводами трамвая менше ніж 6 м ізоляцію в поперечках між цими проводами треба встановлювати посередині.

У контактній мережі трамвая при використанні неізольованих підвісів можна не передбачати ізоляцію в місці кріплення контактного проводу до поперечки.

На фіксованих гнучких поперечках ізоляцію треба передбачати в місцях кріплення проводів до поперечок та поперечок до опорних конструкцій на відстані не менше ніж 1,5 м і не більше 2,0 м від кожного контактного проводу.

У контактній мережі трамвая в разі використання неізольованих підвісів можна не передбачати ізоляції в місці кріплення контактного проводу до поперечки.

8.5.3 Несучі гнучкі поперечки із сталевого каната повинні бути ізольовані від:

  • контактних і підсилюючих проводів;

  • спеціальних частин контактної мережі;

  • поздовжніх несучих тросів ланцюгових підвісок;

  • опорних конструкцій.

8.5.4 Гнучкі поперечки, що виконують роль живильного чи міжколійного з'єднувача, повинні бути відділені від інших елементів контактної мережі, що перебувають під напругою, двома ступенями ізоляції, крім міжколійних з'єднувачів контактної мережі трамвая, де між:

  • електроз'єднувачем і поздовжнім несучим тросом ланцюгової підвіски, що перебувають під напругою, допускається встановлювати один ступінь ізоляції;

  • електроз'єднувачем і контактним проводом простої підвіски допускається безпосереднє елек­- тричне з'єднання.

  1. У поперечках складної форми (косинці, трапеції тощо) додатковий ступінь ізоляції необ-­ хідно передбачати в місцях з'єднання окремих елементів поперечки з боку контактного проводу.

  2. Поздовжні несучі троси ланцюгових підвісок повинні бути відокрмлені одним ступенем ізоляції від підтримуючих пристроїв, а в контактних мережах тролейбуса - від контактного проводу.

  3. У підтримуючих струнках ізоляцію треба передбачати в місці їх кріплення до контактних проводів чи спеціальних частин.

Під час кріплення струнок до несучої поперечки, що є одночасно електричним з'єднувачем, у кожній струні треба встановлювати два ізолятори.

  1. В анкерних тросах ізоляція повинна бути встановлена в місці кріплення їх до контактного проводу, підтримуючого пристрою та до опорних конструкцій. В анкерних тросах контактного про-­ воду трамвая ізоляцію треба встановлювати з боку контактного проводу в місці, що знаходиться на відстані 1,5 м від осі колії.

  2. Елементи контактної мережі, що перебувають під напругою, повинні бути віддалені не менше ніж на:

- 1,5м від опорних конструкцій, стовбурів дерев;

  • 2,0 м від балконів будинків і віконних прорізів;

  • 0,25 м від ізольованих кронштейнів; - 1,0 м від гілок дерева;

  • 0,2 м від металевих частин інженерних споруд при вільному підвішуванні (у прольоті);

  • 0,1 м від металевих частин інженерних споруд при жорсткому закріпленні.

У разі неможливості дотримання зазначених вимог необхідно передбачити спеціальні захисні пристрої (ізоляційні кожухи, щити тощо).

8.5.10 Над контактними проводами, що розташовані під сталевими конструкціями інженерних споруд, треба передбачити ізоляційні щити, які виступають на 0,25 м за крайні балки споруди. Допускається не передбачати ізоляційні щити для споруди з кам'яним чи бетонним облицюванням за відсутності на її поверхні виступних металевих деталей. У місцях проходження контактних проводів у воротах виробничих приміщень депо та ремонтних майстерень (заводів) металеві частини полотна воріт повинні бути обрамлені електроізоляційним матеріалом, захисний шар якого має товщину не менше ніж 20 мм.