Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.3-18~2007.DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

11.4 Автоматизовані системи контролювання та керування рухом

  1. Автоматизований контроль і керування рухом треба передбачати для отримання ін фор-­ мації про просторове та часове розташування рухомих одиниць на маршрутах, фактичний час про­- ходження рухомими одиницями контрольних пунктів, двостороннього зв'язку з водіями.

  2. До системи автоматизованого диспетчерського керування рухом повинні входити такі складові:

  • приймально-передавальні пристрої, які розміщені на рухомих одиницях;

  • приймально-передавальні пристрої, що розміщуються на маршрутах;

  • пристрої приймання, обробки й передачі інформації, що розташовані в спеціальних при­- міщеннях, у тому числі засоби обчислювальної техніки та відображення;

  • канали зв'язку.

11.4.4 Система автоматизованого диспетчерського керування рухом повинна забезпечувати:

  • визначення регулярності руху на контрольних пунктах за часом по кожній рухомій одиниці, маршруту, депо і підприємству в цілому;

  • визначення фактичного часу роботи рухомих одиниць, облікових даних маршрутів;

  • визначення пасажирських потоків і облікових даних пасажироперевезень;

  • поточний і підсумковий аналіз кількісних і якісних показників перевезення пасажирів з прий-­ няттям оптимальних рішень;

  • передавання розпоряджень з керування водіям, отримання додаткової інформації від водіїв.

11.4.5 Для забезпечення безпеки й регулювання руху трамвайних вагонів на швидкісних лініях треба передбачати систему інтервального регулювання руху потягів (СІРРП).

  1. У тунелях додатково має передбачатися пристрій автоматичного блокування (без авто­ стопів і захисних ділянок) для організації руху службових потягів у нічний час, а також для можливості виведення з лінії вагона з несправними на ньому пристроями СІРРП.

  2. СІРРП із розмежуванням потягів міжстанційними перегонами треба передбачати на на-­ земних ділянках у тих випадках, коли розрахунковий інтервал часу між вагонами перевищує час фактичного перебування вагона на лімітованому перегоні.

  3. СІРРП із розмежуванням потягів фіксованими блок-ділянками треба передбачати в туне-­ лях. На наземних ділянках фіксовані блок-ділянки треба застосовувати у випадках, коли розра-­ хунковий інтервал часу між потягами менше часу фактичного перебування потяга на перегоні.

Примітка. Час фактичного перебування вагона на перегоні - це сума часу долання вагоном перегону та розрахункового часу стоянки на станції (зупинці). Час долання вагоном перегону треба визначати за тяговими розрахунками. Час стоянки вагона на станції в розрахунках треба приймати від 20 с до 30 с

11.4.9 У проектах швидкісних ліній трамвая, які будуть обладані СІРРП із розмежуванням трам-­ вайних вагонів фіксованими блок-ділянками, треба передбачати встановлення в потягах пристроїв ABC з автостопами, що є основним елементом СІРРП.

Колійні пристрої СІРРП повинні забезпечувати на перегонах швидкісних ліній передачу сиг­нальних команд із колії на трамвайний вагон про допустиму швидкість руху.

  1. Розміщення сигнальних точок СІРРП треба виконувати для однобічного руху по кожній із колій на основі тягових розрахунків із застосуванням кривих часу.

  2. Знаковість сигналізації СІРРП повинна відображати інтенсивність руху трамвайних ва-­ гонів і не перевищувати чотирьох знаків. У розрахунках пристроїв СІРРП треба передбачити запас часу не менше ніж 15 с для руху потягів на перегоні і не менше ніж 5 с на ділянці підходу до станції (зупинки).

  3. Розрахунковий інтервал для розміщення сигнальних точок СІРРП із фіксованими блок- ділянками треба приймати таким, щоб забезпечувати рух вагонів на зелене світло світлофора.

  4. Довжина блок-ділянки на перегоні повинна бути не менше ніж довжина гальмівного шляху, визначеного для даного місця при повному службовому гальмуванні та допустимій швидкості з урахуванням часу, потрібного для спрацьовування пристроїв ABC і автостопа.

  5. Величину допустимої швидкості вагона під час входу на блок-ділянку визначають від­- повідно до знаковості сигналізації СІРРП.

  6. Металеві конструкції й устаткування СІРРП на швидкісних лініях варто заземлювати, крім корпусів дроселів-трансформаторів, які необхідно ізолювати від основи.

47

ДБН В.2.3-18:2007