Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.3-18~2007.DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

6.7 Спеціальні частини

6.7.1 Загальні вимоги

6.7.1.1 Спецчастини трамвайної колії треба встановлювати на перевідних брусах чи, як виняток, на дерев'яних шпалах, що укладають на щебеневий баласт. Перевідні бруси - згідно з ГОСТ 8816, ГОСТ 8992.

У випадку розташування спецчастин на проїзній частині вулиці їх доцільно укладати на залізо­бетонних плитах з нефіксованим положенням проміжних кріплень або на підбаластовій збірній чи монолітній залізобетонній плиті.

Для зниження вібрації треба укладати гумову стрічку між підошвою рейки та плитою; до шийки рейки закріпити бокові гумові стрічкові паси.

Стрілочні переводи і перехрещення в місцях примикання треба переважно проектувати поза межами смуг руху безрейкового транспорту.

6.7.1.2 У проектах трамвайних колій треба застосовувати литі стрілки, хрестовини та перехре-­ щення.

Збірні чи збірно-зварні стрілки, хрестовини та перехрещення можна проектувати для службових колій з малою інтенсивністю руху, а також для колій, розташованих на території депо і ремонтних майстерень (заводів).

Температурні компенсатори треба проектувати із рейок, які застосовані в колії.

  1. Стрілки треба застосовувати за типовими епюрами [3], [8] з радіусом кривизни 50 м незалежно від радіуса або марки хрестовини. Для розворотних кілець, колій депо, майстерень та заводів можна застосовувати стрілки з радіусом кривизни ЗО м. Перевагу треба надавати дво- вістряковим стрілкам.

  2. Стрілочні переводи повинні мати електричний урухомник переводу вістряків та дис-­ танційне керування, електропідігріваннята водовідведення.

  3. Стрілочний перевід треба обладнати освітленням, яке забезпечує освітленість не менше ніж 20 лк.

  4. Електрообладнання та електрообігрівання електрифікованих стрілок повинні мати под­- війну ізоляцію відносно заземлених частин.

  5. Необхідно забезпечувати відведення води від стрілочних і колійних водоприймальних коробок.

  6. Металеві шафи, корпуси, кожухи та пульти електрообладнання стрілок треба встанов-­ лювати згідно з Правилами улаштування електроустановок [9].

6. 7.2 Автоматизовані стрілки, керовані з відділення водія трамвая

  1. Переведення стрілки може виконуватись за допомогою пристроїв, які треба розташувати на контактному проводі, або системою радіокерування. Повернення стрілки в нормальне положення треба здіснювати автоматично.

  2. Пристрої для керування стрілками, що встановлені на контактному проводі, не повинні порушувати механічної й електричної міцності елементів контактної мережі.

  3. Не можна перемикати секційні ізолятори контактної мережі пристроями електрифікованої стрілки. Розміщення повітряних контактів і приєднання кола живлення до контактної мережі треба виконувати з одного боку від секційного ізолятора.

22

ДБН В.2.3-18:2007

6.7.2.4 Автоматичні стрілки, які розташовані на оборотних кільцях, у вузлах з великою частотою руху трамвая, потрібно обладнати системою автоматичного блокування, що унеможливлює пере-­ ведення стрілки під вагоном, що рухається попереду.

  1. На підходах до автоматизованої стрілки, що керується водієм, із правої сторони за напрямком руху трамвая треба встановити покажчик з написом "АВТОМАТ-СТРІЛКА".

  2. Складові частини автоматизованих стрілок, розташованих на опорах контактної мережі, стінах будинків та спеціальних колонах, не повинні заважати руху транспорту та пішоходів і бути надійно захищені від несанкціонованого доступу.