Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готовие ответи управл.персоналом.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
84.03 Кб
Скачать
  1. Організація управління трудовою дисципліною на підприємстві.

Забезпечення трудової дисципліни праці є обов'язковою умовою кооперації й організації виробництва. Щоб спільна діяльність здійснювалась успішно, потрібно чітко визначити місце кожного працівника в структурі виробничого процесу. Саме праця і відносини в колективі створюють мікроклімат, що впливає на працездатність і задоволення роботою. І тому важливе значення має управління дисципліною. В межах організації і дисципліни праці керівники підприємства зобов'язані розробляти і впроваджувати заходи, спрямовані на забезпечення нормальних умов трудового процесу і самим дотримуватися трудового законодавства. Воно вимагає, щоб в кожній організації були правила внутрішнього розпорядку, затверджені загальними зборами колективу. Організація процесу зміцнення трудової дисципліни і раціонального використання робочого часу передбачає виконання таких видів робіт: аналіз і оцінка стану трудової дисципліни в організації і її структурних підрозділах; облік робочого часу і контроль за його використанням; облік порушень трудової дисципліни; планування і організація виконання заходів, спрямованих на зміцнення трудової дисципліни.

  1. Особливості управління персоналом в управлінні конфліктами і стресами.

Сьогодні система управління персоналом уключає функції з управління конфліктами та стресами. Управління конфліктами – цілеспрямований вплив на усунення (мінімізацію) причин,  що породили конфлікт та /або на корекцію поведінки учасників конфлікту. Управління стресами – запровадження та використання системи заходів, спрямованих на адаптацію особистості до стресових ситуацій, а також на попередження цих ситуацій. Функції управління виробничими й соціальними конфліктами, а також стресами повинні виконуватися не тільки керівниками, але й фахівцями-конфліктологами та спеціально створеними підрозділами. У багатьох великих і середніх організаціях ці функції може бути покладено на відділи трудових відносин. Управління конфліктами, як і управління персоналом у цілому, повинно здійснюватися з урахуванням складності та багатоаспектності трудових відносин у всіх напрямах — між роботодавцем (підприємцем) і найманими робітниками; між адміністрацією підприємства (фірми) та профспілковим комітетом, радою трудового колективу; між начальником і підлеглими; між окремими працівниками чи групами-суміжниками, що виконують взаємозалежні трудові операції.

  1. Зміст роботи персоналу управління в управлінні безпекою.

Сьогодні з технікою безпеки ознайомлюють новачків лише 29% компаній. Кадровим службам необхідно в співпраці з службами охорони праці розробляти стандарти безпеки. Стандарт встановлює систему робіт по запобіганню нещасних випадків, підвищення рівня безпеки, зниженню захворюваності, поліпшенню умов праці і підвищенню культури виробництва. Стандарт передбачає: - розробку і виконання заходів щодо попередження нещасних випадків, забезпеченню безпеки на виробництві, зниженню захворюваності, загальному поліпшенню умов праці і культури виробництва; - організацію нагляду за об'єктами підвищеної небезпеки і порядок атестації осіб, що беруть участь в їх експлуатації; - постійний контроль з боку всіх інженерно-технічних робітників заводу за дотриманням правив техніки безпеки і виробничій санітарії працюючих; - здійснення заходів по своєчасному виявленню і ліквідації факторів, що приводять до порушення правил безпечної роботи; - систематичний облік і контроль по встановленим показникам |профілактичної роботи по техніці безпеки, яка проводиться, а також аналіз і щомісячну оцінку цієї роботи в кожному цеху (службі, ділянці); - організацію лікувально-профілактичного, санітарно-побутового обслуговування тих, що працюють; - моральні стимули і матеріальну відповідальність за невиконання заходів щодо техніки безпеки і культури виробництва.