Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія україни шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

25.Причини Української національно-визвольної війни сер xviIст.

Війна, яка розпочалася в середині XVII ст. на українських землях, насамперед мала на меті звільнення українського народу з-під панування Речі Посполитої.З-поміж основних причин цієї війни можна виділити декілька. *Соціальні причини. До середини XVII ст. вкрай загострилася соціально-економічна ситуація,пов'язана з трансформацією поміщицьких господарств у фільварки. З одного боку, це сприяло зміцненню феодальної земельної власності,а з іншого—посиленню кріпосної залежності,оскільки прибутки польських та українських феодалів тепер прямо пов'язувалися з нещадною експлуатацією селян. Ще однією невдоволеною соціальною верствою було реєстрове козацтво, яке, відірвавшись від кріпосного селянства, не досягло, однак, усіх прав і привілеїв шляхти.У складній ситуації опинилося й міщанство, яке мусило платити податки, відпрацьовувати повинності та фактично було позбавлене місцевого самоврядування.Що ж стосується української православної шляхти, то вона користувалася значно меншими політичними правами, ніж польська. Таким чином, майбутня національно-визвольна війна мала досить широку соціальну базу. *Національно-політичні причини.Відсутність власної державності,обмеження українців у правах,проголошення їхньої неповноцінності, асиміляційні процеси — все це підводило до того, що як самостійний суб'єкт український народ міг зійти з історичної сцени. Причому імперська доктрина Польщі проголосила, буцімто українські землі споконвіку належали їй, а тепер на законних засадах Люблінської унії 1569 р. до неї повернулися. *Релігійні причини. Політика національного і культурного поневолення українців Річчю Посполитою базувалася на католицизмі. Насильницьке покатоличення населення, утиски православної церкви, конфіскація церковного майна і земель об'єднали у русі спротиву широкі верстви людності, незважаючи на розбіжність економічних і соціальних інтересів. Не можна скидати з рахунку і таку суто суб'єктивну причину війни,як особисту образу і бажання помститися за розорений польськими панами хутір та збезчещену сім'ю самого Богдана Хмельницького.

Цілями Національно-визвольної війни були: -усунення польського домінування, створення Української держави; -ліквідація кріпацтва, середньої та великої феодальної власності на землю; -затвердження козацького типу господарювання на основі буржуазної власності на землю.

26.Періодизація Української національно-визвольної війни сер xviIст.

*1ий період – лютий 1648-черв 1652рр-період найбільшої активності мас національно-визвольній боротьбі:створено незалежну українську держав,знищено кріпосницькі феодальні. *2ий період – черв 1652- серп 1657рр. –спостерігається тенденціями негативного геополітичного становища молодої козацької республіки,що супроводжується намаганням заключити союз з Росією з метою забезпечення їй переможного кінця війни з Польщею.Діяльність Б.Хмельницького спрямована на надання владі характерних ознак спадковості у формі української монархії.

*3ий період – вер 1657 – черв 1663рр.- період Руїни,тобто розв’язання громадянської війни між Лівобережною і Правобережною Україною (перша орієнтувалась на Росію, друга- на Польщу). *4ий період – лип 1663 – черв 1668рр – жорстока політика Росії і Польщі спрямована на захоплення і перерозподіл укр..земель, боротьба укр. народу та його лідерів за збереження єдності України. *5ий період – лип 1668 – вер 1676рр – супроводження суспільно-політичного розвитку козацької України значним зростанням політичної боротьби,єдине державне утворення (Гетьманат) припиняє з падінням гетьманства П.Дорошенка своє існування, знищенням державних інституцій на Правобережній Україні і в кінці кінців національна революція зазнає поразки.