Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpori_sedimentologiya (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
319.91 Кб
Скачать

40. Групи різних сполук на шляхах переносу

  1. Хлориди Na, K, Mg і сульфати Ca і Mg. В результаті значної розчиненості ці сполуки пересуваються тільки у вигляді істинних іонних розчинів, не утворюючи колоїдів і механічних суспензій.

  2. Карбонати лужних і лужноземельних металів, а також кремнеземів. В холодних водах компоненти в розчини не випадають. В річках Пн областей перенос цих речовин у вигляді суспензій відсутній. Вони переносяться тільки у вигляді розчинів як істинних так і колоїдних.

При переході до річок теплого клімату карбонати можуть випадати в тверду фазу, тому вони переносяться як в розчинах так і в суспензіях. Для гірських річок доля суспензій буде більше (до 50%).

  1. Заліза марганцю феруму. малих елементів ванадію,хрому,кобальту,нікелю. Дуже мала розчинність малих сполук. Більша частина сполук окислюється і у вигляді гідро гетиту гідрооксид залізі випадає в осадок.Fe в складі силікатів і гідросилікатів, а також у вигляді магнетиту,піриту, переноситься в завислому стані, а також волочінні по дну. Деякі сполуки заліза дають колоїдні розчини . Значна доля розчинного феруму мігрує як золь, захищений органічною речовиною чи у вигляді колоїдних комплексів гумітів заліза.

Малі елементи можуть переноситися в адсорбованому вигляді міцел глинистих колоїдних часток.

  1. Різні глинисті мінерали, каолініт, монтморилоніт, ілліт переносяться в завислому стані чи у вигляді колоїдів.

  2. Кварц і стійкі силікати та алюмосилікати переносяться у вигляді суспензій чи у вигляді уламків волочіння по дну.

ПШ їх зерна що не розклалися при вивітрюванні зустрічаються як у вигляді суспензій, так і уламків по дну, а їх поширення відповідає рядам стійкості ПШ.

Різні важкі мінерали ільменіт,магнетит,циркон,рутил,гранат (найбільш стійкі). Скл. До 1% силікатів, але інколи можуть концентруватися у будь-яких пастках і скл. До 30% осадку.

38. Атмосферні та гідросферні агенти, що беруть участь в транспортуванні речовини: сила вибуху вулкану,рухи в воді,льодовиковий рух,припливи і відпливи.

41. Донні форми та відповідні текстури осадових порід, що утврються під час транспортування уламків водними потоками.

Зернистий матеріал, який транспортується текучою водою, формує в залежності від швидкості та типу руху різні нерівності чи гладкі поверхні, в цілому називається донними формами.

При спокійному режимі тверді витрати незначні, а протистояння потоку велике. Донні форми представлені мілкими та крупними одночасно чи тільки мілкими знакми брижі.нижче кожної такої гряди виникає невеликий вихрь, який виникає внаслідок відриву потоку на гребні гряди. В результаті цього над заглибинами дна між грядами потік уповільнюється, а над гребнями гряд, які мають вигляд виступу дна, пришвидшується. Тому вигини поверхні води знаходяться в фазі відмінній по відношенню до вигинів дна. Переніс зерен відбувається скачкоподібно. Верхні скати гряд розмиваються, а на нижніх скатах йде аккумуляція. Час перебування зерен в стані спокою залежить від швидкості переміщення гряд та їх амплітуди.

При бурному режимі тверді витрати великі, а протистояння потоку незначне. Донні форми представлені рівним дном, стоячими піщаними хвилями та антидюнами. Поверхня води та поверхня переміщуваного матеріалу згідні по фазі та відриву потоку від дна взагалі не спостерігється. Зерна транспортуються весь час. А потужність рухомого шару зерен в деілька раз перевищую діаметр зерен. По мірі збільшення потужності потоку, починаючи від рівного дна, на якому не спостерігається рух матеріалу, по порядку утворюються: знаки брижі, великі гряди, донні форми перехідної фази, рівне дно, піщані хвилі.

Знаки брижі – представлені асиметричнми випуклостями дна, які мають у вертикальній площині, орієнтовано паралельно течії трикутне січіння.

Гладке дно представляє собою таку фазутранспортування при якій безупинно переміщується шар матеріалу наносів є плоским, а нерівності дна не перевищують макс. Діаметру зерен.

Піщанні хвилі зявл при великій потуж потоку та при бурній течії. Піщ матеріал перенеситься безупинно та масово утв випуклі нерівності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]