Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpori_sedimentologiya (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
319.91 Кб
Скачать
  1. Температурне вивітрювання та його особливості

Температурне вивітрювання – відбувається за рахунок нерівномірного розширення та звуження мінеральних зерен. Температурному вивітрюванню більш інтенсивно піддаються полімінеральні породи (бо кожен з мінералів має різний коефіцієнт розширення) крупно- та гігантозернисті породи; а токож в більшій мірі породи темноколірні ніж світлоколірні (це пов’язано з процесами поглинання та відбиття світла).

Коефіцієнт розширення вимірюється у метрах кубічних на градус, наприклад у

кварцу – 3,1 * 10 в мінус четвертій степені,

КПШ – 1,7 * 10 в мінус четвертій степені,

Граніт – 7,24* 10 в мінус четвертій степені,

Пісковик - 1,43*10 в -4 степені.

Також слід зазначити що застосовують такі поняття як лінійне розширення і коефіцієнт обємного розширення. (вище)

  1. Десквамація

Десквама́ція - тип фізичного вивітрювання в пустелі, при якому відбувається лускоподібне (близько 1-2 см) злущування порід завдяки великій добовій амплітуді коливання температур породи.

Швидкість десквамації залежить від швидкості коливання температури та однорідності породи (чим неоднорідніша порода, тим швидше вона піддається вивітрюванню).

  1. Морозне вивітрювання та його особливості.

Процеси, пов’язані з дією води, яка періодично замерзає називають морозним вивітрюванням. Коли вода трапляє у пори або тріщини гірських порід, де згодом – замерзає, її об’єм збільшується на 9-10%, при цьому виникає великий тиск на стінки тріщин або пор. Сила, зумовлена зростанням тиску, долає опір гірських порід або

мінералів на розрив і вони розколюються на окремі уламки.

Найінтенсивніше руйнівну дію спричиняє вода, яка замерзає у тріщинах гірських порід. Внаслідок замерзання води легко руйнуються також пористі породи в яких порожнини пор займають до 10-30% об’єму. Воно спостерігається у високих (полярних та субполярних) широтах, а також в гірських районах вище снігової лінії.

  1. Особливості структури води в різних агрегатних станах та її щільність при різних температурах.

Чиста вода - безбарвна прозора рідина, без запаху і смаку.

За станом розрізняють:

Твердий стан — лід (0,917 г/см³)

Рідкий — вода (0,9982 г/см³)

Газоподібний — водяна пара.

За нормального атмосферного тиску при 0°С вона замерзає і перетворюється у лід, а при 100°С - кипить, перетворюючись у пару. У газоподібному стані вода існує і за нижчої температури, навіть нижче 0°С. Тому лід і сніг теж поступово випаровуються.

Найбільшу густину вода має при +4°С. Масу 1 см3 чистої води при цій температурі прийняли за одиницю і назвали граммом. а відміну від інших рідин, вода при охолодженні від + 4 до 0°С розширюється. Тому лід легший від води (на 8%) і не тоне у ній. Потрійна точка води, тобто умови, за яких одночасно у рівноважному стані можуть співіснувати вода, лід та пара, реалізується при температурі 0,01 °C і тиску 611,73 Па. При зростанні тиску температура кипіння води зростає, щільність водяної пари в точці кипіння теж зростає, а рідкої води — падає. При температурі 374 °C (647 K) і тиску 22,064 МПа (218 атм) вода проходить критичну точку. У цій точцы щільність і інші властивості рідкої і газоподібної води збігаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]