Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ABD_MELKO_NO_Luchshe_chem_BOL_ShIM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

20. Економічна сутність ліквідності банку та її значення в банківській діяльності. Фактори, що впливають на рівень ліквідності банку.

Важливою складовою аналізу фін. стану банку є аналіз ліквідності.

Розрізняють 3 поняття ліквідності:

- активів, - балансу, - банку.

Ліквідність активів – здатність активів банку перетворюватись у грош. форму без суттєвої втрати її вартості.

Ліквідність балансу – можливість банку виконувати свої зобов’язання перед своїми клієнтами, контрагентами на певну дату.

Ліквідність активів і ліквідність балансу є необхідною, але не достатньою умовою забезпечення ліквідності банку.

Ліквідність банку – здатність банку розрахуватись за своїми зобов’язаннями протягом досить тривалого періоду часу за рах-к використ-ня високоліквідних активів, перетворювання інших активів в грош. форму без суттєвої втрати вартості та за рах-к залучення коштів за ставками, не вище середньо ринкових.

Для оцінки ліквідності балансу банку аналіз-ся, перш за все, виконання обовязк. нормативів ліквідності Н4, Н5, Н6.

Н4 – норматив миттєвої ліквідності – ділення високоліквідних активів банку (кошти в касі і на коррах-ку в НБУ) на поточні зобов’язання. Нормативне значення – не менше 20%.

Н5 – коефіц. поточної ліквідності – ділення активів, розміщених терміною до 30 днів, на пасиви, залученя строком до 30 днів.

Нормативне значення – не менше 40%.

Н6 – норматив короткострок. ліквідності – ділення активів, розміщених строком до 1 роу, на пасиви, залучені до 1 року.

Нормативне значення – не менше 20%.

У разі, якщо значення нормативів ліквідності нижче за нормат. значення, це свідчить про те, що у банка існують проблеми, пов’язані із погашенням своїх зобов’язань.

Якщо факт. значення пок-ків перевищує нормат. значення, то банк не ефективно використовує свої ресурси, розміщені у готівк. коштах, що негативно впливає на пок-ки доходності і ризиковості.

21. Розрахунок і аналіз показників ліквідності балансу банку

Під час аналізу ліквідності балансу банку розрах-ся додаткові коефіц. ліквідності:

1) коефіц. заг. ліквідності зобов’язань банку – розрах-ся шляхом ділення заг. обсягу активів банку на заг. обсяг зобов’язань банку і хар-є максимальну можливість банку в погашенні своїх зобов’язань,

2) коефіц. ліквідного співвіднош-ня виданих кредитів і залучених депозитів – розрах-ся шляхом ділення виданих кредитів за певний період до залучених депозитів на цей же період,

3) коефіц. віднош-ня високоліквідних А до доходних А – хар-є співвіднош-ня високоліквідн. А та доходних А.

Збільш-ня цього пок-ка позитивно впливає на ліквідність балансу банку і негативно впливає на дох-ть і прибутк-ть банку.

4) коефіц. генеральної ліквідності зобов’язань – розрах-ся шляхом ділення високоліквідн. А і ОЗ банку на заг. обсяг зобовяз. банку і хар-є здатність банку погашати свої зобовяз. через продаж майна.

Аналіз ліквідності банку відбув-ся на підставі аналізу вхідних і вихідних грош. потоків банку.

Вхідний грош. потік банку форм-ся за рах-к повернення наданих позик, продажу (погашення) ЦП, продажу майна, за рах-к отрим-ня прибутку, за рах-к залучення ресурсів.

Вихідний потік – це видача кредитів, придбання ЦП, отриманий збиток.

Якщо вхідний грош. потік перевищує вихідний потік, то необхідно вживати заходи щодо ефект-го розміщ-ня надлишку грош. коштів. Якщо вихідний грош. потік перевищує вхідний, то банку необхідно буде вживати заходи, які спрямовані на залуч-ня ресурсів у певні періоди часу.

Наприкінці аналізу ліквідності необхідно розробити заходи, які забезпечать оптимальне співвіднош-ня між пок-ками доходності і ліквідності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]