Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ABD_MELKO_NO_Luchshe_chem_BOL_ShIM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

22. Методичні основи та інформаційна база аналізу доходів банку. Аналіз динаміки та структури банківських доходів.

Доходи банку складають сукуп. валовий доход, який залежить від обсягів та вартості наданих банком послуг. Аналіз доходів банку здійсн. за такими напрямкаи:

- загал. аналіз доходів;

- факторний анал. доходів;

- аналіз рівня доход. банку.

Загал. аналіз доходів передбачає групування доходів за джерелами утворення. Згідно з класиф. НБУ доходи поділ. на операційні та не операційні.

Операц. дохід влюч. в себе: процентний, комісійний , дохід від торгів. операц., ін. банк. та не банк. операц. доходи.

Процентний дохід складається із суми отриманих відсотків від кредит. діяльн. банків, за коштами що розміщ. в інших банках, а також дохід за ЦП отриманий у вигляді процентів.

Комісійний дохід утвор. Внаслідок розрахунково-касового та кредит.обслугов. клієнтів, а також як результат опер. на фондовому та валютному ринку, шляхом купівлі-продажу ЦП та валюти за доруч. інш. банків або клієнтів, тобто якщо банк виступає у ролі посередника.

Дохід від торгів. операцій є наслідком торгівлі ЦП та валютою, що здійсн. з ініціативи самого банку.

До інш. банк. доходів належать дивідендний дохід, дохід від оперативного лізингу та штрафи, пені, неустойки за банк. операц.

Інші не банк. доходи є наслідком здійсн. банком господар. операцій. До них належать доходи, отримані шляхом продажу осн. засобів та матер. цінностей, а також штрафи, пеня, неустойки отрим. за господ. операц.

До неоперац. доход. відноситься непередбачувальні доходи, які утвор. внаслідок надзвич. подій.

Загал. аналіз доходів відбув. з викорис. вертик. та горизон. аналізу. Сист. показ., яка викорис. при здійсн. загал. анал. включ. в себе:

- абсолютні вартісні показ., що характер. загал. обсяг доходів банку в цілому та за окремими його складовими;

- віднос. показ. струк. за доп., яких визнач. питома вага кожної складової;

- абсол. та віднос. показ. динаміки,які дозвол. оцінити зміну доходу банку за загал. обсягом, складом та струк.

23. Факторний аналіз доходів банку. Відносні показники доходності банку

Фактор. анал. дох. передбачає розрах. і оцінку впливу різноманіт. чинників на загал. обсяг доходу банку і на обсяг окремих видів доходу при цьому викор. методи факторного аналізу: метод абсолютних різниць, метод ланцюгових підстановок, індексний метод.

Основ. фактор анал. є побудова фактор. моделі. Фактор. аналіз починається з перевірки фактор. моделі на її адекватність. Розглянемо фактор. аналіз отрим. дохдів і конкрет видів актив. операц.

Доходи від кредит. операц. є сума нарах.% на обсяг наданих кредитів за відпов. період, тому обсяг доходів від кредит. операц. буде залежити від суми кредиту і від відсот. ставки за наданими кредитами і терміну надання кредиту.

Д = t / Дн * r * П, де

t - терміну надання кредиту,

Дн – к-сть днів у періоді,

r - відсот. ставки за наданими кредитами.

Для того щоб врахувати струк. наданих кредитів і визнач. її вплив на суму отрим. доходів викорис. факторан модель:

Д = ∑ (Обсяг надан. кредитів * УД* r)

Дещо відріз. обчисл. доходів від дисконтних опер. з векселями. Він розрах.

Д= t / Д * d * s, де

d – річна ставка дисконту,

s – сума яка повинна бути сплачена за зобов.(сума, на яку видано вексель), яка склад-ся із суми, яка сплач. пред’явнику векселя (Р) і суми доходу банку (Д), s = Р + Д.

Доходи від опер. з ЦП визнач. відповідно до видів ЦП. Доходи від акцій визнач., як сума дивіден. отримана банком, яка змен. або збіл. на різницю від ринковою ціною і ціною купівлі. Дохід від облігацій склад. із сплачених за ними відсотків. Дохід від купонних обігац. розрах. так само, як і дохід від кредит. опер., тобто на величину доходів купон. обігац. впливають номінал вартість, %ставка, термін на який випускається облігація та їх кількість.

Д= K * N * r * (t/Д), де

K- курс обігац. на фондовому ринку.

Дохід від дисконт. обігац. розрах., як різниця між номін. вартістю і ціною купівлі.

Д = Рn – Р = Рn – ((K * Pn)/100) = Pn *(1-(k/100)), де

Рn - номін. ціна, Р - ціна купівлі

Дохід від валют. опр. визнач., як різниця між курсом продажу та купівлі валютних коштів. На відміну від курсу ЦП, який визнач. у % до номіналу, валют. курс – це ціна грош. од. однієї країни визнач. у грош. один. інш. країни.

Якщо аналітик не має даних щодо доходності окремих видів актив. опер., то для фактор. аналізу можна викор. ін форм., що міститься у балансі банку та звітності про прибутки та збитки. При цьому факторна модель має вигляд:

Д = Асер. * Rсер., де

А - серед обсяг активів за період,

R - середньозваж. річна % ставка за актив. опер.

Для розрах. чинників за всіма факторними моделями викор. метод ланцюгових підстановок або абсол. різниць. Наприкінці фактор. аналізу розробляються заходи, які спрямовані на підвищ. суми отрим. доходів банку і рівні доходності актив. операц. банку.

Дохідність опер. банку визнач. як віднош. суми отриманого доходу до суми вкладених коштів. Виходячи з того, що фін. опер. мають різну тривалість у часі для порівн. Їх доходності застосов. показ., які дозволяють врахувати період протягом якого було отримано дохід. Одним із таких показників є ефективна річна % ставка, яка розрах.:

r = i * (K/t).

i - норма доходу на вклад. Капітал (i=Доходи/Сума позик),

K – кіль-ть днів у періоді,

T – термін дії операції.

Крім показ. доходнос. фін. опер. в аналізі застосов. показ. дохіднос. активів.

Доходніс. активів обчисл., як віднош. отрим. за звіт. період доходів до серед. залиш. активів банку визнач. у балансі. У фін. аналізі розріз. такі показ. доходності:

- загал. дох-сть активів dA = Д / А,

- дох-сть процентних активів банку dA% = Д% / А%

В аналізі банк. діял. допускається розрахунок показ. доходності шляхом ділення суми отриманого доходу за період на залиш. активів на кін. звіт. періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]