Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ABD_MELKO_NO_Luchshe_chem_BOL_ShIM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

5. Аналіз статут. Капіталу і інших складових капіт банку

Найб. часту в сумі капіт. банку, як правило займає стат. кап. показник стат. кап. є одним із основ. показник. розвитку банку.

Статут. кап. являє собою вартість складу акціонерів банку внесених з метою формув. його активів, а також гарантування інтересів вкладнику банку.

Статут. кап. формується під час створення банку і його розмір визнач. його засновниками, але він не може бути нижчім ніж установл. НБУ рівня.

Аналіз стат. кап. банку починається з розрахунку показ. динаміки, а також визнач. його частки в загал. обсязі капіт. банку і в загал. обсязі пасиву банку.

Крім, того під час анал. стат. кап. вивч. його структура, тобто склад акціонерів банку, для цього викор. дані аналітик. обліку. Потрібно зазначити, що частка одного акціонера не може перевищувати 35%. Такий анал. дає можливість визнач., яким фіз. або юр. особам належить більшість голосів на загал. зборах акціонерів.

Ефектив. викор. стат. кап. визнач. за допомогою наступних показ.:

- розмір прибутку в розрахунку на одиницю вартості стат. кап.,

- обсяг кредитних вкладень на 1 грн стат. кап.,

- розмір прибутку на 1 акцію,

- розмір прибутку на 1 акціонера.

Рівень покриття активів за рахун. стат. кап. характеризується показ., який назив. мультиплікатором стат. кап. Чим вище числове знач. цього показ., тим істотнішим є ризик втрати банку. Для середнього банку знач. цього показ. повинно бути 14-15 разів, а для великого 20-25.

Резервний капітал – грош. ресур., що резервуються банком для забезпеч. непередбачених витрат, спеціальних потреб та покриття збитків.

Резер. кап. формується у процесі діял. банку і викор. для виплати дивідендів по привілейованим акціям якщо для цього не достатньо прибутку, а також для покриття збитків за операціями, які проводить банк.

Наявність резервного кап. забезпеч. фінансову стійкість банку і позитив. Влпиває на його платоспроможність і знижує вірогідність банкрутства банку.

Резервний кап. формуєт. у порядку встанов. зборами акціонерів банку, але він повинен бути не менш ніж 25% від стат. кап., а сума відрахув. від чистого прибутку не мен. 5%.

Якщо розмір стат. кап. досягає необхід. рівня, то відрахув. до нього можуть бути припинені.

У процесі анал. резервного кап. необхідно:

- перевірити створення резерв. капіт. відповідно до чинного законод.,

- проаналізувати тенденції зростання резер. кап.,

- проанал. причини витрат кожної суми із резервного кап.

6 Аналіз строкових депозитів банку.

Аналіз строкових депозит. почин. з вивч. показ. динаміки і визнач. їх частки в загал. обсязі зобов. банків. Збіл. частки строкових депозитів позитивно впливає на ліквід. банку і сприяє підвищенню стабіл. і надійності ресурс. бази.

У процесі аналізу строкових депозит. розрах. систем. показників:

- оборотність строкових депозит. – характер. к-сть обертів, що здійснюють строкові депозит. протягом певного періоду часу.

N=(оборот по поверненю строкових депозит.)/(середні залиш. кошт. на строков. рах.)

Змен. цього показ. свідчить про підвищення стабіл. коштів на строков. рах.

- Оберненим показником оборотності строк. депозит. є показ. тривалості одного обороту, який розрах. за формулою t=( середні залиш. кошт. на строков. рах.)/( оборот по поверненю строкових депозит.)*к-сть днів у періоді.

- рівень осідання коштів на строк. рах. R=(залиш. коштів на кін. період-залиш. коштів на поч. період)/(оборот по надходь. коштів)

- коеф. по викор. депозит. K=(залиш. коштів за кредит. вкладен.)/(залиш. коштів за всіма залуч. вкладеннями)

- коеф. нестабіл. коштів на строкових рах. К=(достроково вилуч. кошти)/(загал. обсяг вилучених кош. із строкових рах.). Підвищення цього показ. поряд із зб. к-сті обертань коштів на строк. рах. свідчить про зниж. стабіл. ресур. бази банку і негатив. характериз. його платоспром.

Кошти, які залуч. банком на к/стр. Основі у певних екон. межах можуть бути використ. для с/стр.і д/стр кредитув. Для визнач. цієї частки розрах. коеф. трансформації:

К=(1-(До/Ко))*100%. До – оборот дебітовий з видачі к/стр кредитів; Ко – кредит. оборот з надходж. коштів на строкові рахунки терміном до 1 року.

Аналіз строков. депозит. закінчується розрах. коеф. використ. коштів із строкових рах. для кредит. діяльн. К=КВ/СД; КВ – середні залишки кредит. вкладень; СД – середні залишки строков. депоз.

Якщо знач. цього коеф. перевищує 75%, то це э свідченням агресивна пол. банку, якщо ж менше 65% то це професійна політ. банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]