Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до ДЕКу 4 курс 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать

2. Порядок проведення комплексного державного іспиту

Для проведення комплексного державного іспиту створюється державна екзаменаційна комісія (ДЕК) на чолі з Головою (провідним фахівцем зазначеної спеціальності, або відомим вченим за відповідним науковим спрямуванням) до складу якої включаються фахівці та викладачі за профілем спеціальності, а також екзаменатори за відповідними дисциплінами.

До обов’язків членів ДЕК входить розробка екзаменаційних білетів, тестів, підготовка та контроль за проведенням комплексного іспиту, перевірка якості аналізу ситуаційних завдань, визначення оцінок за відповіді студентів на екзаменаційні питання та загальної оцінки за комплексний державний іспит з врахуванням результатів тестового контролю загальнофахового рівня.

Іспит проводиться в письмовій формі.

Для проведення комплексного державного іспиту виділяється спеціалізована аудиторія достатньої місткості, в якій забезпечуються сприятливі умови для плідної самостійної роботи студентів.

Зміст екзаменаційних завдань розрахований на виконання роботи студентами протягом 4-х астрономічних годин (240 хвилин). Послідовність відповідей на питання білету значення не має.

Для виконання екзаменаційних завдань студент може використовувати ручки, олівці, лінійку, калькулятор. Усі інші матеріали, як то: законодавчі та нормативні акти, методичні матеріали, довідники, словники, нотатки, конспекти тощо, а також засоби мобільного та пейджингового зв’язку, будь-які носії інформації протягом екзамену студентам використовувати суворо забороняється. В разі порушення зазначених вимог, а також при виявленні проявів несамостійного виконання студентами завдань комплексного державного іспиту, які виявляються, наприклад, у вигляді розмов, підказування, інших видів спілкування, викладач, котрий здійснює контроль за проведенням іспиту, робить помітку на титульному аркуші екзаменаційної роботи про можливість зниження рівня самостійності студента з отримання екзаменаційної оцінки, а в разі виявлення повторного порушення – має право визнати поведінку студента на іспиті такою, що свідчить про його непідготовленість до іспиту.

Усі суперечливі питання щодо підсумкових результатів комплексного державного іспиту розглядаються і вирішуються ДЕК за письмовим зверненням студента до Голови ДЕК.

3.Структура екзаменаційного завдання

Для проведення комплексного державного іспиту кафедрами розробляється комплект комплексних екзаменаційних білетів.

Зміст білетів комплексного державного іспиту охоплює матеріал загальноекономічних, професійно орієнтованих навчальних дисциплін у межах їх програм. Комплект комплексних білетів затверджується ректором інституту, виготовляється в достатній кількості і зберігається у навчальному відділі в умовах, що виключають передчасне ознайомлення з ними студентів до початку екзамену.

Комплексний білет складається з таких пунктів:

  • 4 теоретичних питання з дисциплін

  • 1 теоретичне питання по охороні праці;

  • практичне завдання;

  • ситуаційне завдання.

Проведенню іспиту передує тестування студентів з метою визначення їх загальнопрофесійної підготовленості. Тести складаються за змістом дисициплін, включених до комплексного іспиту з оцінки освітньокваліфікаційного рівня підготовленості студента. Загальна кількість тестів становить 1440 питань, а з дисциплін конкретно: моделювання економіки – 360, технології створення програмних та інтелектуальних систем – 360, системи обробки економічної інформації – 360, інформаційний бізнес - 360. Кожен студент відповідає на 60 питань з загалаьної кількості вибраних методом випадкового вибору з кожної зазначеної дисципліни. Тестування студентів проводиться на компютері в спеціалізованій компютерній аудиторії. Результат оцінювання визначається компютером автоматично і представлено ним у вигляді діаграми, яка складається з двох частин, одназ з яких засвідчує відсоток правильних відповідей.