Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grazhdanskoe_pravo_Tema_19_Zanyatia_3_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
47.99 Кб
Скачать
  1. Спадкування за правом представлення.

Стаття 1266. Спадкування за правом представлення

1. Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

2. Прабаба, прадід спадкують ту частку спадщини, яка б належала за законом їхнім дітям (бабі, дідові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

3. Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

4. Двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (тітці, дядькові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

5. Якщо спадкування за правом представлення здійснюється кількома особами, частка їхнього померлого родича ділиться між ними порівну.

6. При спадкуванні по прямій низхідній лінії право представлення діє без обмеження ступеня споріднення.

1-5. Під спадкуванням за правом представлення розуміють такий порядок спадкування, коли одна особа у випадку смерті іншої, яка є спадкоємцем за законом, до відкриття спадщини нібито заступає її місце і набуває право спадкування тієї частки у спадковому майні, яку отримав би померлий спадкоємець, якщо він був би живий на момент відкриття спадщини. Звичайно, термін, який використовує законодавець «спадкування за правом представлення», є досить умовним, оскільки особа, яку «представляють», померла до відкриття спадщини. Спадкування за правом представлення має місце за умови, коли:

а) спадкодавець не склав заповіт;

б) спадкоємець за законом помер до відкриття спадщини, тобто до дня смерті спадкодавця або одночасно в один день з ним;

в) спадкоємець, якого представляють, за свого життя не втратив права на спадщину як негідний.

Спадкування за правом представлення надано не лише внукам та правнукам (як це мало місце за ЦК УРСР), а й прабабі, прадіду, племінникам, двоюрідним братам та сестрам, тобто родичам третього-четвертого ступеня споріднення. До спадкування за правом представлення закликаються саме згадані вище особи, а не їх нащадки.

Оскільки спадкоємці за правом представлення спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їх родичам, якби останні були б живими на час відкриття спадщини, то вони можуть не одержати частку, рівну часткам інших спадкоємців. Наприклад, у спадкодавця залишилася дочка і троє онуків померлого раніше сина. У цьому випадку дочка отримає половину спадщини, а онуки, як спадкоємці за правом представлення, відповідно по 1/6 частині спадкового майна. Тобто для наведеної категорії спадкоємців умовою отримання спадщини за законом є смерть їх висхідного родича, частку якого вони успадковують. Законодавець не розглядає цих осіб як звичайних спадкоємців, не включаючи їх безпосередньо до кола спадкоємців, оскільки в іншому випадку (в багатодітних сім'ях) це викликало б подрібнення спадщини і несправедливість її поділу. Так, у наведеному прикладі, якщо до спадщини закликалися б як самостійні спадкоємці три онуки, дочка спадкоємця отримала б спадщину втричі меншу.

6. При прямій низхідній лінії споріднення родинність визначається від пращура до нащадка: прапрадід, прадід, дід, батько, син, онук... Тому після смерті прапрадіда, за відсутності інших спадкоємців по прямій низхідній лінії, до спадщини у порядку представлення буде закликатися, наприклад, прапраправнук померлого.

Спадкоємці, які спадкують за правом представлення, не мають права на обов'язкову частку, оскільки коло обов'язкових спадкоємців у законі визначено вичерпно.

Заняття 4. Здійснення права на спадкування.