Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grazhdanskoe_pravo_Tema_19_Zanyatia_3_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
47.99 Кб
Скачать
  1. Спадкова трансмісія.

1. Якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

1. Ця стаття передбачає перехід права на прийняття спадщини на підставі так званої спадкової трансмісії. Спадкова трансмісія можлива у разі, коли спадщина відкрилася, але спадкоємець, який мав би спадкувати, помер ще до прийняття ним спадщини, тобто після смерті спадкодавця, не встигнувши прийняти цю спадщину. Це означає, що він спадщину прийняв, оскільки помер у період, встановлений законом для прийняття спадщини, але юридично не встиг її оформити. У даному разі законодавець надав можливість зробити це його спадкоємцям.

2. Спадкова трансмісія застосовується при спадкуванні як за законом, так і за заповітом. Право на прийняття спадщини спадкоємці, які її приймають у порядку спадкової трансмісії, здійснюють на загальних підставах, протягом строку, що залишився після смерті їх спадкодавця, який прийняв спадщину, але не встиг її оформити у зв'язку зі смертю. Якщо цей строк менший, ніж три місяці, він подовжується до трьох місяців. Спадкову трансмісію не слід порівнювати із спадкуванням за так званим правом представлення, коли спадкоємець помер раніше від спадкодавця. У такому випадку спадкують тільки родичі спадкоємця, який помер раніше від спадкодавця.

Наприклад: Після смерті спадкодавця спадщина за законом переходить до його дітей (сина і дочки). Однак син загинув у автокатастрофі ще до смерті свого батька. У цьому випадку за сина—спадкодавця будуть спадкувати його діти чи дружина за правом представлення за вибулого спадкоємця (сина після смерті свого батька).

  1. Відумерлість спадщини.

1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

2. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

3. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

4. Територіальна громада, яка стала власником відумерлого майна, зобов'язана задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця, що заявлені відповідно до статті 1231 цього Кодексу.

5. Спадщина, не прийнята спадкоємцями, охороняється до визнання її відумерлою відповідно до статті 1283 цього Кодексу.

1. Відповідно до ст. 524 ЦК УРСР у разі відсутності спадкоємців за заповітом та за законом, відмови від спадщини всіма спадкоємцями, позбавлення всіх спадкоємців спадщини заповідачем спадкове майно переходило до держави.

Тепер така спадщина називається відумерлою та переходить до територіальної громади за місцем її відкриття у випадках:

1)у разі відсутності спадкоємців за заповітом та за законом; 2) у разі усунення всіх спадкоємців від права на спадкування; 3)у разі неприйняття спадщини всіма спадкоємцями; 4) у разі відмови всіх спадкоємців від спадщини.

2. Визнання спадщини відумерлою здійснюється виключно у судовому порядку. Заява відповідного органу місцевого самоврядування про визнання спадщини

відумерлою подається до суду за місцем її відкриття після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Без подання такої заяви неможливе судове визнання спадщини відумерлою, оскільки закон не визначає інших суб'єктів таких заяв.

Суд відповідно до ст.276 ЦПК України відмовляє у прийнятті заяви про визнання спадщини відумерлою, якщо орган місцевого самоврядування подасть заяву до закінчення одного року з часу відкриття спадщини.

Проте перед тим, як подавати заяву до суду про визнання спадщини відумерлою, орган місцевого самоврядування має переконатися у тому, що у померлого немає спадкоємців, які б могли претендувати на спадщину, і у випадку визнання її відумерлою, вимагати скасування рішення. Окрім того, слід з'ясувати, чи мав спадкодавець утриманців, які мають право спадкувати у п'яту чергу, чи були спадкоємці, які постійно проживали із спадкодавцем.

3. Тільки за рішенням суду спадщина може бути визнана відумерлою і лише за рішенням суду може перейти у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

4. Територіальна громада, яка стає власником відумерлого майна, зобов'язана задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця, оскільки до спадкоємців майна переходять не тільки права, а й обов'язки спадкодавця, але у межах вартості майна, одержаного у спадщину, і лише ті вимоги, які заявлені відповідно до ст. 1231 цього Кодексу. Це стосується лише спадкування територіальною громадою обов'язку відшкодувати майнову шкоду (збитки) та моральну шкоду, завдану спадкодавцем.

За позовом спадкоємця суд може зменшити розмір неустойки (штрафу, пені), розмір відшкодування майнової шкоди (збитків) та моральної шкоди, якщо вони є непомірно великими порівняно з вартістю рухомого чи нерухомого майна, яке було одержано територіальною громадою у спадщину.

Орган місцевого самоврядування з приводу вказаного зобов'язаний звернутися з позовом до суду. Отже, суд може зменшити розмір платежів, але не може повністю звільнити спадкоємця від обов'язку їх сплатити.

5. Якщо спадкоємці не приймають спадщину, то вона охороняється відповідно до ст. 1283, до визнання її відумерлою.

До визнання спадщини відумерлою необхідно подбати про охорону спадщини.

Відповідно до п.195 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 року №20/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 03.03.2004 року за №283/8882, якщо у складі спадщини є майно, що потребує утримання, догляду, учинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса - відповідний орган місцевого самоврядування, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту, на підставі заяви заінтересованої особи (наприклад, представника територіальної громади), після пред'явлення свідоцтва про смерть спадкодавця, укладає договір на управління спадщиною.

На підставі заяви заінтересованої особи про відкриття спадщини та договору на управління спадщиною нотаріус заводить спадкову справу.

Договір на управління спадщиною укладається за місцем відкриття спадщини з дотриманням вимог ч.2 ст.212 ЦК України.

Договір на управління спадщиною не реєструється в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій, а заноситься до книги обліку таких договорів.

У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, укладений договір діє до ухвалення судом рішення про визнання спадщини відумерлою.