Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
,ек._п-ва,_шпора.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
473.6 Кб
Скачать

39.Джерела економії матеріальних ресурсів. Вторинні матеріальні ресурси. Відходи виробництва. Відходи споживання.

Джерела економії матеріальних ресурсів: 1) зниження ваги виробів. 2) скорочення втрат і відходів сировини. 3) використання відходів та побічних продуктів. 4) заміна натуральної сировини штучною. 5) використання ресурсозберігаючої техніки, технології.

Вторинні матеріальні ресурси – залишки сировини і матеріалів, відходи виробництва і споживання, які можуть бути повторно використані для виробництва продукції.

Відходи виробництва - це матеріальні залишки виробничого процесу (сировини, матеріалів, засобів виробництва), які втратили свою споживну вартість, не можуть бути використані за прямим призначенням через технологічні особливості підприємства.

Відходи споживання - засоби виробництва і предмети споживання, що втратили в процесі споживання свої початкові властивості і не здатні в такому стані задовольняти потреби суспільства.

40.Нематеріальні ресурси, як складова частина потенціалу підприємства. Поняття і види нематеріальних ресурсів.

Нематеріальні ресурси - складова частина потенціалу підприємства, здатна приносити економічну користь протегом привалого переіду, для якої характерні: відсутність матеріальної основи здобуття доходів та невизначеність розмірів майбутнього прибутку від її використання.

Види нематеріальних ресурсів підприємства:

1) Обєкти промислової власності (винаходи, промислові зразки, корисні моделі, товарні з6наки і знаки обслуговування);

2) Обєкти інтелектуальної власності (програмне забезпечення ЕОМ, банки та бази даних, банки та бази знань);

3) Інші нематеріальні ресурси (ноу-хау, раціоналізаторські пропозиції, найменування місця походження товару, репутація, імідж).

41.Характеристика об'єктів промислової власності: винаходів, промислових зразків, корисних моделей, товарних знаків.

Об'єкти промислової власності: Винахід – результат творчої діяльності людини в будь-якій області технології. Винаходу надається правова охорона, якщо він є новим, має винахідницький рівень та промислове застосування. Промисловий зразок – результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. До промислових зразків відносяться форма, малюнок, колір або їх поєднання, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу. Корисна модель – результат творчої діяльності людини в будь-якій області технології. Предметом технічного вирішення у корисних моделях є лише кострукція виробу, його форма. Товарний знак – оригінальні позначки, що мають правовий захист та призначені для виділення даного товару серед інших подібних.

42.Характеристика об'єктів інтелектуальної власності: наукових праць, творів літератури і мистецтва, програмних продуктів.

Інтелектуальна власність – юридичне поняття, яке охоплює авторське право та інші права на продукти інтелектуальної діяльності.

Об’єкти інтелектуальної власності: наукові праці, твори літератури та мистецтва, програмні продукти.

Наукові праці. Письмові твори наукового, технiчного або практичного характеру (книги, брошури, статті); уснi твори (виступи, лекцiї та промови); iлюстрацiї, карти, плани, ескiзи, пластичнi твори, що стусуються географiї, геологiї, топографiї, архітектури.

Твори лiтератури. Письмовi твори белетристичного характеру, збiрники творiв.

Твори мистецтва. Музичнi, драматичнi, хореографiчнi, аудiовiзуальнi твори; твори образотворчого та прикладного мистецтва, архiтектури, фотографiї; сценiчнi обробки, аранжування, переробки та переклади творiв.

Програмне забезпечення електронно-обчислювальних машин – сукупність однієї або більше програм або мікропрограм в будь-якому істотному вигляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]