Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
,ек._п-ва,_шпора.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
473.6 Кб
Скачать

43.Реалізація права власності на нематеріальні ресурси. Ліцензія. Класифікація ліцензій. Види розрахунків за ліцензії.

Реалізація права власності на нематеріальні ресурси можлива або через їхнє використання самим власником, або наданням з його дозволу такого права іншій заінтересованій стороні. Така передача права використання здійснюється у формі ліцензійної угоди.

Ліцензія - дозвіл використовувати технічне досягнення або інший нематеріальний ресурс протягом певного строку за обумовлену винагороду.

Класифікація ліцензій: 1) В залежності від підстави, на якій видається дозвіл використовувати об'єкт ліцензії: Добровільна - ліцензіар передає дозвіл використати об'єкт права ліцензіату на підставі договору; Примусова - видається на підставі рішення компетентного державного органу проти волі патентовласника. 2) В залежності від обсягу прав на використання ліцензії: Звичайна - залишає ліцензіару право особистої експлуатації технічного рішення і можливості укладати аналогічні ліцензійні угоди з іншими ліценціатами; Виключна передає ліцензіату права виключного користування об'єктом ліцензії; Повна - перехід до ліцензіата всіх прав, які випливають з патенту. Внаслідок такої угоди ліцензіар сам позбавляється права користування об'єктом ліцензії протягом зазначеного у договорі періоду. 3) В залежності від характеру об'єкта, який передається за ліцензійною угодою: Об'єктом патентної ліцензії є технічне досягнення, що захищене патентом. Об'єктом безпатентних ліцензій є не захищені патентами технічні досягнення, ноу-хау, виробничий досвід; Безпатентна

Види розрахунків за ліцензії: 1) Переодичне відрахування протягом дії ліцензійної угоди встановлюється у вигляді %; 2) Одноразова виплата – фактична ціна ліцензії, здійснюється одноразово і незалежить від майбутніх обсягів виробництва або збуту ліцензійної продукції; 3) Передача ліцензіаром частки цінних паперів ліцінзіару; 4) Зустрічна передача технічної документації, тобто взаємний обмін ліцензіями, технологічними знаннями, досвідом.

44.Інформація як особливий і специфічний суспільний ресурс.Інформаційна діяльність.

Інформаційна діяльність - це сукупність процесів одержання інформаційних матеріалів, їх обробки, зберігання, використання та поширення. Її результатом є створення специфічного інформаційного продукту, який відрізняється від продуктів наукової діяльності і інших первинних документів змістом і якістю наявної в них інформації. Якщо наукові публікації вміщують якісно нову інформацію, створену в процесі творчого мислення, то інформаційні продукти таких нових даних не містять, а являють собою стислий виклад основного змісту нагромадженої інформації. Процеси створення, збору, зберігання, обробки та передачі інформації за допомогою сучасної обчислювальної техніки і систем комунікації називаються інформаційною технологією.

45.Нематеріальні активи. Основні елементи нематеріальних активів.

Нематеріальні активи – права на використання об’єктів промислової та інтелектуальної власності та інші майнові права.

Елементи нематеріальних активів: Патент - виданий патентним відомством документ, що надає особі або організації виключне право на використання зазначеногов патенті технічного вирішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]