Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VPKS_v2_UKR_new.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Тести tpc

TPC визначає й управляє форматом декількох тестів для оцінки продуктивності OLTP (On-Line Transaction Processing), включаючи тести TPC-A, TPC-B і TPC-C. Як ми вже відзначали, створення оціночного тесту є відповідальністю організації, що виконує цей тест. TPC вимагає тільки, щоб при створенні оціночного тесту виконувалися певні умови. Хоча згадані тести TPC не є характерними тестами для оцінки продуктивності баз даних, системи реляційних баз даних є ключовими компонентами будь-якої системи обробки транзакцій.

Слід зазначити, що як і будь-який інший тест, жоден тест TPC не може виміряти продуктивність системи, що застосована для всіх можливих середовищ обробки транзакцій, але ці тести дійсно можуть допомогти користувачеві справедливо порівнювати схожі системи. Однак, коли користувач робить покупку або планує рішення про покупку, він повинен розуміти, що ніякий тест не може замінити його конкретне прикладне завдання.

2. Тест tpc-a

Випущений у листопаді 1989 року, тест TCP-A призначався для оцінки продуктивності систем, що працюють у середовищі інтенсивно обновлюваних баз даних, типової для додатків інтерактивної обробки даних (OLDP - on-line data processing). Таке середовище характеризується:

  • безліччю термінальних сесій у режимі on-line

  • значним обсягом введення/виведення при роботі з дисками

  • помірним часом роботи системи й додатків

  • цілісністю транзакцій.

Практично при виконанні тесту эмулюється типове обчислювальне середовище банку, що включає сервер бази даних, термінали й лінії зв'язку. Цей тест використовує одиночні, прості транзакції, інтенсивно оновлюючу базу даних. Одиночна транзакція (подібна звичайної операції відновлення рахунку клієнта) забезпечує просту, повторювану одиницю роботи, що перевіряє ключові компоненти системи OLTP.

Тест TPC-A визначає пропускну здатність системи, що вимірюється кількістю транзакцій у секунду (tps A), які система може виконати при роботі з безліччю терміналів. Хоча специфікація TPC-A не визначає точну кількість терміналів, компанії-постачальники систем повинні збільшувати або зменшувати їхню кількість відповідно до норми пропускної здатності. Тест TPC-A може виконуватися в локальній або регіональній обчислювальній мережах. У цьому випадку його результати визначають або "локальну" пропускну здатність(TPC-A-local Throughput), або "регіональну" пропускну здатність (TPC-A wide Throughput). Очевидно, ці два тестових показники не можна безпосередньо порівнювати. Специфікація тесту TPC-A вимагає, щоб всі компанії повністю розкривали деталі роботи свого тесту, свою конфігурацію системи і її вартість (з урахуванням п'ятирічного строку обслуговування). Це дозволяє визначити нормалізовану вартість системи ($/tps).

3. Тест tpc-b

У серпні 1990 року TPC схвалив TPC-B, інтенсивний тест бази даних, що характеризується наступними елементами:

  • значний обсяг дискового введення/виведення

  • помірний час роботи системи й додатків

  • цілісність транзакцій.

TPC-B вимірює пропускну здатність системи в транзакціях у секунду (tps). Оскільки є істотні розбіжності між двома тестами TPC-A і TPC-B (зокрема, в TPC-B не виконується емуляція терміналів і ліній зв'язку), їх не можна прямо порівнювати. На рис. 3.2 показані взаємини між TPC-A і TPC-B.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]