Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
svitova.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
70.52 Кб
Скачать
  1. Франц Кафка– видатний німецькомовний письменник ХХ століття, більшість творів якого вийшло друком посмертно.Народився 3 липня 1883 року в єврейській сім’ї у Празі (на той час Австро-Угорська імперія). Батько — Герман (Гених) Кафка (1852—1931) родом з чеськомовної єврейської громади, з 1882 р. займався торгівлею галантерейними товарами. Мати — Юлія Кафка (у дивоцтві – Леві, 1856—1934) — віддавала перевагу німецькій мові. Крім Франца, у родині було ще п’ятеро дітей. Два молодші брати Франца померли, не досягши і дворічного віку.1889 по 1893 рр. Кафка відвідував початкову школу, пізніше — гімназію, яку закінчив 1901 року. Поступив до Празький Університет Карлов.По закінченню університету Франц влаштувався на службу до страхового відомства, де й пропрацював на скромних посадах до передчасного — через хворобу — виходу на пенсію 1922 року.За життя було опубліковано всього декілька коротких оповідань Кафки. Вони майже не привернули до себе уваги. Про масштаб письменницького таланту критика й читачі дізналися вже після смерті письменника, коли, незважаючи на його заповіт з вимогою знищити всі твори (крім кількох примірників, які володарі рукописів могли залишити собі для власних потреб, але за жодних обставин не друкувати).

  2. Своєрідність світобачення…

  3. Т.Манн - майстер інтелектуальної прози. Своїми вчителями він називав російських письменників-романістів Льва Толстого і Достоєвського; докладний, деталізований, неспішний стиль письма письменник дійсно успадкував від літератури століття XIX. Проте теми його романів безсумнівно прив'язані до століття XX. Вони сміливі, ведуть до глибоких філософських узагальнень і одночасно експресіоністичного напружені.Провідними проблемами романів Томаса Манна є відчуття фатального наближення смерті (повість «Смерть у Венеції», роман «Чарівна гора»), близькість інфернального, потойбічного світу (романи «Чарівна гора», «Доктор Фаустус»), передчуття краху старого світопорядку, краху, веде до зламу людських доль і уявлень про світ, нерідко в рисах головних героїв простежується легкий гомоеротизм. Всі ці теми нерідко переплетені у Манна з темою фатального кохання.

  4. Маріо і чарівник..

  5. Новаторство творчості Булгакова..

Роман Михайла Опанасовича Булгакова «Майстер і Маргарита» за життя автора не публікувався. Вперше він був опублікований тільки в 1966 році, через 26 років після смерті Булгакова, і те в скороченому журнальному варіанті.Роман у романі, написаний одним з провідних героїв "Майстра і Маргарити" став його долею, є основою всього булгаковського роману. «Майстер і Маргарита» - це твір, що отримало світову популярність. У романі представлено чергування двох сюжетних ліній, що розвиваються паралельно одна одній. Дія першої відбувається в Москві тридцятих років XX століття, друга є викладом подій Євангелія, а саме — тих його частин, що стосуються суду над Ісусом Христом і його страти. Крім цього, «московське» оповідання має декілька сюжетних ліній, що химерно переплітаються.

  1. Ієшуа та Понтій Пілат..

М. А. Булгаков у своєму романі «Майстер і Маргарита» не тільки використовує християнські мотиви, а й видозмінює їх, доповнюючи необхідними, на його погляд, елементами. За допомогою інтерпретованих таким чином зовнішностей Диявола і Христа автор намагається показати читачеві своє бачення проблеми добра і зла, істинної і помилкової моральності.Образ Христа в романі втілений в Ієшуа Га-Ноцрі, оскільки його ідеї, його філософія розуміння світу тісно переплітаються з біблійними заповідями, що закликають до добра, милосердя, всепрощення. Ієшуа, як і Христос, наділений здатністю зцілювати хворих, його мета - допомагати стражденним, шукають, помиляється. Створюється навіть враження, що йому дана здатність читати думки, хоча це, скоріше, спостережливість і вміння пов'язувати факти. Ієшуа нікому не нав'язує свій шлях, але намагається кожному допомогти знайти свою дорогу І все ж, незважаючи на таку подібність, це не біблійний Христос: Ієшуа не Богочоловік, а людина, що знає і несе істину Це образ земної, реалістичний, позбавлений чудесного, що не зменшує, а можливо, ще більше підкреслює його велич.

  1. Образ Майстра і Маргарити . Маргарита - вона грає в романі дуже важливу роль. Це гарна Москвичка, кохана Майстра. За допомогою Маргарити Булгаков показав нам ідеальний образ дружини генія. Коли зустріла Майстра була одружена, але чоловіка не любила і була повністю нещаслива. Тоді зрозуміла що знайшла свою долю. Вона здатна на глибоку любов кидає свого чоловіка, коли розуміє що потрібна Майстру, що він пропадає без неї.Саме Маргарита назвала героя майстром, прочитавши його роман. Герої були щасливі разом поки Майстер не опублікував уривок свого роману. Критики отруїли їм життя. Коли залишає Майстри одного, він спалює роман і втікає в псіхатріческую лікарню. Довгий час Маргарита картає себе за те, що залишила улюбленого одного в найтяжчу для нього хвилину. Вона плаче і сильно страждає, поки не зустрічає Азазелло. Він їй каже, що знає де знаходиться Майстер. За це відомості вона погоджується бути коралевой на великому балу у Сатани. Маргарита ставати відьмою. Оголена приймає гостей Воланда на балу, Після балу у Сатани Герон в першу чергу просить за страждає Фріду забуваючи про власним желанін повернути Мастера.Продав свою душу вона отримує Майстра. Наприкінці роману вона і Майстер заслуговують спокою. Маргарита це сильна і йде своїм власним шляхом жінка. Це жіночий ідеал для Булгакова.Вона готова продати свою душу дяволу і це робить. Маргарита залишається ідеалом вічної, неминущої любові, у неї сила почуття. В кінці вона залишає світ і в образі відьми і йде разом з Майстром в місце його спокою.Багато хто вважає що прототипом образу Маргарити послужила дружина письменника Олена Сергіївна Булгакова.

  2. Д.Оруелл-англ. Письменник.Викриття рад. сталінської тиранії в алегоричній казці . «Скотоферма»

Нар. в 1903р. 25 червня у м. Бомбеї в род. Англ.. колоніального чиновника. Навчався в елітрній школі в Лондоні . В 1921р. зак. Ітонський коледж. 1922-27рр. працює в королівській поліції.З 1927р. став письменником. Перший вірш було опубліковано в 11р.1933р. пише книгу «Собаче життя в парижі та Лондоні».1936р. женився на Ейлін О*шенессі.1943-44рр. пише казку про сталіна, наз «сктоферма».1945-помирає дружина.21 .01.1950р. померає від туберкульозу."В романі алегорично відображено події під час становлення та існування епохи Сталінізму перед Другою світовою війною. Орвелл, будучи за переконаннями соціал-демократом, та членом Незалежної лейбористської партії, критично ставився до Йосипа Сталіна та до керованої з Москви політики комуністичних партій після спостереження за роботою НКВС під час громадянської війни в Іспанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]