Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕД..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

79. Карти геоморфологічного прогнозу.

Прогнозування розвитку рельєфу – важливе завдання геоморфології. У комплексі робіт з прогнозування розвитку навколишнього середовища воно має важливе практичне значення. Комплексне географічне прогнозування , за визначенням Т. Звонкової – це дослідження, спрямоване на виявлення природних і антропогенних тенденцій, розмірів і термінів зміни природного середовища й господарства в суспільному виробництві. Для характеристики фізико-географічного стану природного середовища найефективніші, на думку Звонкової(1987), є такі методи: міжсистемний аналіз, географічних оцінок, ландшафтної індикації, палеогеографічний. Оскільки об’єктами геоморфологічного прогнозу є, головним, екзогенні процеси, то за вихідні дані для прогнозування беруть результати сучасної динаміки рельєфу. Герасимов зазначив, що повне оволодіння науковими методами прогнозу рельєфоутворювальних екзогенних процесів процесів потребує значних теоретичних методичних досліджень. У цьому разі виділяють дві взаємопов’язні теоретичні проблеми: взажмозв’язки сучасних екзогенних геоморфологічних процесів та їхні антропогенні модифікації. Основою для складання геоморфологічних прогнозів, на думку Сімонова, могли б стати результати стаціонарних спостережень на спеціальних пунктах вивчення взаємодії рельєфоуворювальних процесів та інженерних споруд. Однак без таких даних основою прогнозу є загальний геморфологічний аналіз.

80. Карти віку рельєфу.

Загальні геоморфологічні карти, побудовані за віковим принципом, грунтуються на показі віку рельєфу головним засобом картографічного зображення – якісним фоном. Показу генезису форм рельєфу на цих картах відводять другорядну роль. Морфологію зображають горизонталями і різними поза масштабними знаками. Суть геоморфологічного картографування за віковим принципом зводиться до картографування форм іелементів рельєфу, які відрізняються часом формування, а також до визначення меж різновікових ділянок рельєфу. Метод відображення різновікових поверхонь різними кольорами, генезису – відтінками або кольоровими штрихуваннями, а накладених форм – значками дає змогу скласти уявлення про походження і ярусність сучасного рельєфу, його скульптурні особливості, час прояву та інтенсивність новіших тектонічних рухів і створені ними морфоструктури, особливо чітко виражені у гірських країнах. Недоліки вікових карт дуже вдало помічені Герасимовим. Учений наголосив, що вікові геоморфологічні карти матимуть не місцеве, а універсальне поширення тільки тоді, коли будуть побудовані не на локальній, а на універсальній геоморфологічній хронологічній шкалі, тобто на шкалі загальних геоморфологічних циклів, які контролюють розвиток рельєфу обширених територій – країн, материків, морів.

81. Принципи складання прикладних геоморфологічних карт при пошуку і розвідці корисних копалин.

Геоморфологічні карти для розшуку корисних копалин складають дуже давно. Це пов’язано з тим, що в багатьох країнах цим займаються працівники системи геологічної служби. В Україні геоморфологічне знімання виконують як частину державного комплексного геологічного знімання і воно має певне розшукове спрямування. Однак під час спеціальних розшукових і розвідувальних робіт необхідно складати спеціальні карти. Залежно від видів розшукуваних родовищ виділяють прикладні геоморфологічні карти для розшуків розсипів, корінних родовищ, нафтогазових родовищ, родовищ будівельних матеріалів тощо(Спірідонов). Виділяють такі п’ять головних видів прикладних геоморфологічних карт під час розшуків розсипів, які складають на різних етапах розшуково-розвідувальних робіт(Звонкова): оглядова геоморфологічна карта(для визначення загальних можливостей утворення і збереження розсипів корисних копалин; розшукова геоморфологічна карта – складають для визначення розсипів за типом вмісту в них корисних копалин і головних закономірностей їхнього розміщення; розшуково-розвідувальна геоморфологічна карта на ній показують: форми і елементи наземного і підземного ерозійно-акумулятивного рельєфу; пухкі відклади; елементи рельєфу; розвідувальна геоморфологічна карта – на неї наносять форми й елементи форм рельєфу зі всіма деталями; експлуатаційна топографо-геоморфологічна карта сучасного і похованого рельєфу. Під час побудови спеціальних геоморф. карт для розшуку корінних родовищ, нафтогазоносних структур головну увагу звертають на х-ку елементів морфоструктури. Під час розшуків нафти і газу складають не менше двох типів геоморф. карт – структурно-геоморфологічну і морфо структурного районування.

82.

83.

84.