Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
341096_2BCAB_turinina_o_a_serdyuk_a_z_porivnyal...rtf
Скачиваний:
87
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
11.02 Mб
Скачать

Практикум Творчі завдання

1. Враховуючи дані факти, чи можна твердити про "мову" тварин, про можливості птахів, які говорять, оволодіти мовою людини?

А. "Паризький адвокат Урса приніс черешню, дав папузі та сказав: "Це смачно". Коли адвокату на вечерю подали че­решню, він почув за спиною слова папуги: "Це смачно"... Папуги здатні розуміти смисл тих слів, які вимовляють. Птах може навчитися розмовляти, коли йому будуть ство­рені такі умови, як і для дитини".

Б. " Багато людей цікавляться, чи розуміють птахи, які го­ворять, слова, які вимовляють. Не можна точно сказа­ти... Хоча якось Тапенс майже запевнив мене в тому, що розмовляє осмислено.

Стрижучи кущі поряд з кліткою майни, наш садівник, містер Холлі, раптово закашлявся та плюнув на землю. Поряд пролунав дзвінкий голос Тапенса:"Неохайний!".

2. Шестирічну шимпанзе на ім'я Уошо вдалося навчити близько 90 жестів мови глухонімих, які позначають предмети, дії і події. Серед інших вона також засвоїла жест "я". У бага- тьох випадках мавпа створювала жести самостійно. Наприклад, рухами руки навколо шиї і грудей вона позначала слово "на- грудник". Уошо виявилася здатною об'єднувати жести за зна- ченнями речей, наприклад, таких, як ложка і виделка, цвяхи і шурупи. Вона впізнавала знайомі речі на фотографіях і позна- чала їх відповідними жестами. Глухонімі люди розуміли до 70 % жестів Уошо. Ще більших успіхів досягла в навчанні шимпанзе Сара, яка здійснювала розумові акти за допомогою пластмасових фігурок, закріплених на дошці. Вона позначала речі, власти- вості, процеси, родові поняття, відношення між речами. У ре- зультаті шимпанзе змогла зрозуміти таке речення: "Якщо Сара братиме банан, то Сара не отримає шоколад". І хоча Сара віддає перевагу бананові, вона бере яблуко і явно очікує на шоколад.

Про що свідчать наслідки такого навчання? Чи оволоділи ці тварини мовленням?

3. Вкажіть, за якими ознаками можна встановити, що опи- сані нижче спільності характерні для тварин, а не для людини?

Який тип спільностей у тварин вище за рівнем взаємосто­сунків, а який — нижче?

Вкажіть, якими ознаками відрізняється кожний з наведених рівнів:

А. Складне життя бджіл всім відоме. Рій бджіл живе у ву­лику. У кожному вулику є одна матка, кілька самців­трутнів та тисячі нестатевозрілих самок — робочих бджіл. Робочі бджоли діляться на групи залежно від "обов'язків". Деякі будують нові стільники, інші турбуються про ли­чинки, треті провітрюють вулик, створюючи потік по­вітря безперервними рухами крил, частина бджіл прибира­ють у вулику, бджоли вигодовують нову матку. А стара разом з половиною трутнів та робочих бджіл створює рій, який летить та шукає собі нове місце. Таким чином, відбу­вається поповнення не тільки окремих особин, але і всієї спільності.

Б. Складні взаємовідносини існують у мавп гамадрилів. їхні зграї численні та досягають інколи багатьох сотень осо­бин. На чолі зграї стоїть ватажок, однак влада його не є безмежною. У випадку порушення існуючих норм пове­дінки його владу обмежують самиці, які значно впливають на життя зграї. Гамадрили живуть групами, які склада­ються із самця та кількох самиць, дітей та підлітків. Са­миця зберігає тривалий зв'язок не тільки з власною ди­тиною, але і з онуками. Навіть чужі діти користуються захистом самиць у групі гамадрилів, для них характер­ним є прагнення перебувати в тілесному взаємному кон­такті. У членів зграї існує багато засобів комунікації у вигляді сигналів, різноманітні та численні реакції.

В. У риб деякі особини різних рангів плавають під різним кутом стосовно горизонту. Чим вище "підведена угору" голова та низько опущений хвіст, тим вище ранг риби. Якщо особина нижчого рангу намагається пливти в по­зиції, яка не відповідає її стану у зграї, то риби вищих рангів карають її ударами плавників. Виявилось, що у риби, першої за рангом, цей кут складає 2 градуси, у дру­гої за рангом — 10 градусів, у третьої — 32, четвертої — 38, п'ятої — 41, шостої — 43. Причому чим нижчий ранг, тим менша між ними різниця в кутовому положенні, тому внизу сходинок "чинів" різниця стає менш поміт­ною. Ієрархія всередині даної сім'ї риб виражається в роз­поділі території, яка їй належить. "Виробнику" належить найкраща, найбільша та найбезпечніша ділянка — в центрі. У тих, хто стоїть нижче за рангом — ланки менші та розташовані ближче до краю. Старший за рангом будь­якої хвилини може безкарно запливати на ділянку мо­лодшого, а молодший на ділянку старшого — ніколи. Рангова залежність у молодих риб встановлюються після змагань на швидкість плавання. Якщо гонки закінчують­ся внічию, то риби вирішують суперечку тараном або уда­рами плавників. Коли до замкненої групи із встановле­ною ієрархією підсаджують нову рибу, починається період її сварок з іншими. У процесі цих сварок відбувається пе­рерозподіл рангів і новачок отримує відповідне місце та ступінь домінування. 4. Прокоментуйте такі вислови:

A. "Двох видів тварин, які б вели себе однаково, не існує" (Тинберген Н. Социальное поведение животных. — М.,

1993. — С. 18).

Б. "У приматів угруповання достатньо гнучкі в тому сенсі, що ролі між членами групи можуть перерозподілятися, тоді як ролі в угрупованнях комах визначаються будовою тіла та здібністю до розмноження" (Грин Н. и др. Биоло­гия ... — Т. 2. — С. 309).

B. "Індивідуальні відмінності між живими істотами прямо пропорційні їхньому психічному розвитку" (Лоренц К. Агрессия. — М., 1994. — С. 161).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]