Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Української культури.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
241.26 Кб
Скачать

67. Періодизація духовної культури хх ст., головні тенденції і розвитку.

Революційні події 1917 р. викликали значні зміни у церковному житті України. Ще за часів гетьманату робилися спроби започаткувати Українську Автокефальну Православну Церкву (УАПЦ). Так, 12 листопада 1918 р. була оголошена урядова декларація про необхідність створення у незалежйій Украінській державі самостійноі національноі церкви. Після падіння гетьманату Директорія своім декретом від 1 січня 1919 р. формально проголосила автокефалію правсславноі церкви на Украіні. Але організаційне оформлення украінськоі автокефаліі відбулося лише 14 - 23 жовтня 1921 р. на Всеукраінському православному церковному соборі у Киэві, який висвятив протоіэрея Василя Липківського - одного з ініціаторів руху за національну церкву на першого эпископа УАПЦ та митрополита Киівського і всіэі Украіни. Цим актом була фактично започаткована діяльність УАПЦ, яка стала помітним явищем у духовному житті віруючих Украіни в 20-х роках .

Однак негативне ставлення більшовицькоі влади до релігіі спричинило на початку 20-х років руйнування церков, знищення творів релігійного мистецтва, конфіскацію церковного майна. Храми закривались або перетворювались в клуби, музеі, архіви, складські приміщення. Проте й за таких важких умов украінська інтелігенція й духовенетво намагалися зберегти національну культурну спадщину. У червні 1926 р. був прийнятий закон про захист історичних пам'яток і визначних місць, за яким деякі церковні споруди та комплекси (наприклад, Киэво-Печерська лавра) перетворювались у державні заповідники.

Наприкінці 20-х років почалися масові репресіі проти духовенства, діячів культури і науки, фахівців, фактично проти всіэі украінськоі інтелігенціі, яка була звинувачена в буржуазному націоналізмі та контрреволюційній діяльності. В. Липківського усунули від проводу УАПЦ і згодом вислали на Соловки, де він помер. Його наступника М. Борецького замордували в Ярославській в'язниці. В 1930 р. УАПЦ припинила своэ існування на Украіні. 3 32-х украінських эпископів живим залишився лише Іван Огіэнко (1882 - 1972 рр.) - відомий вчений і церковний діяч, який багато зробив для відродження украінськоі культури, досліджуючи іі багату історію у своіх численних публікаціях (<Украінська культура>, <Украінська церква> тощо). Але й він був змушений емігрувати за кордон, де продовжив свою релігійно-церковну та культурно-просвітницьку діяльність серед украінськоі діаспори.Ще одним злочинним політичним актом після ліквідаціі украінськоі православноі автокефаліі, спрямованим проти свободи совісті украінського народу, було знищення сталінськими каральними органами у 1946 р. Украінськоі Греко-Католицькоі Церкви. Значна частина іі духовеиства на чолі з Й. Сліпим (1892 - 1984 рр.) була репресована, опинилася в таборах або в'язницях. Від того часу аж до кінця 80-х років УГКЦ на Західній Украіні перебувала у підпіллі (<катакомбна церква>). Основну сферу своэі діяльності вона перенесла у середовище украінськоі еміграціі.

3 40-х років офіційне церковне життя на Украіні зосередилося виключно в парафіях Украінського Екзархату Руськоі Православноі Церкви (РПЦ). У повоэнні роки украінське духовенство особливо великих зусиль докладало для ліквідаціі страшних наслідків фашистськоі окупаціі на Украіні. Зокрема, як відомо, був зруйнований церковно-архітектурний ансамбль Киэво-Печерськоі лаври, на територіі якоі гітлерівці повністю знищили всесвітньовідомий Успенський собор. Доводилося поновлювати й упорядковувати храми й монастирі, яким було завдано всликоі шкоди.

Духовне слово віруючим Украіни з Киэва доносив друкований церковний орган <Православний вісник>, а украінській діаспорі - <Канадський православний вісник>. Упродовж 60-х років Екзарх Украіни, владика Іосаф був членом товариства культурних зв'язків з украінцями за кордоном. Особливо посилилась культурно-просвітницька діяльність украінського духовенства в другій половині 80-х років під час підготовки до відзначення 1000-ліття хрещення Киівськоі Русі. В суспільній думці дедалі більшого поширення почали здобувати православно-богословські оцінки культурно-художнього життя минулого та його духовноі спадщини.