Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Української культури.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
241.26 Кб
Скачать

9. Етногенез українського народу, основні етапи його становлення.

Тер. України входить (є однією з частин) у той етнокульт. простір, де в різний час відбувалися етапні процеси становлення індоєвроп., германо-балто-слов’ян., праслов’ян. і слов’ян. етнічних утворень. Попередники германобалтослов’ян належали до пд.-сх. крила індоєвроп. груп і були сучасниками носіїв трипільської культури, які за доби мідного віку (5 – поч. 3 тис. до н.е.) проживали на теренах, що нині є частиною тер. України. Саме на теренах України трипільська к-ра вирізнилася з-поміж ін. тогочасних культур високим злетом землеробства й общинних ремесел (особливо гончарства), наявністю протоміст, де, очевидно, проживало по кілька тисяч жителів (Майданецьке поселення, Тальянки на Черкащині). Процеси етногенезу праслов’ян відбувалися в 2 тис. до н.е. на території Центр. Європи і лісостепової зони Сх. Європи. Окремі праслов’ян. племінні групи цього періоду можуть бути співвіднесені з тшинецько-комарівською культурно-історичною спільністю, що територіально була локалізована в межиріччі Одри та Дніпра.

У 1 тис. до н.е. диференційовані групи праслов’ян можуть бути співвіднесені з пам’ятками лужицької культури та поморсько-підкльошової культури в Центр. та прилеглих до неї р-нах Сх. Європи та землеробськими культурами лісостепової частини України – білогрудівською культурою та чорноліською культурою.

У 1-й пол. 1 тис. н.е. в пд. ч. лісової і в лісостеповій зонах України існували зарубинецька культура (класична і пізня), волино-подільська культура, київська культура й черняхівська культура, носіями яких повністю або частково були слов’яни-венеди. На їхній основі в серед. 1 тис. н.е. (5–7 ст.) сформувалися ранньосередньовічні спільності (празька культура, пеньківська культура й колочинська культура), що належали слов’ян. племінним союзам склавінів та антів.

У серед. 1 тис. н.е. посилилися процеси розселення слов’ян у сусідні й віддалені землі Європи (Центр., Сх., Пд.). Ці процеси були частиною Великого переселення народів, у результаті якого склалася етнополіт. карта середньовічної Європи. З верхнього Подніпров’я і Лівобережжя Дніпра потоки слов’ян направилися на Дон і Верхнє Поволжя, з межиріччя Дніпра і Дністра – на Дунай і Балкани, з Повіслення – в межиріччя Одри (Одера) та Лаби (Ельби).

Саме під час Великого переселення народів відбувся поділ слов’ян на ті етнічні утворення, подальший розвиток яких зумовив процеси формування сучасних слов’ян. народів. Ці процеси однаковою мірою мали місце в середовищі всіх слов’ян: пд., зх. і сх. Поляки Середньої та Пн. Польщі історично пов’язані з носіями дзєдзіцької к-ри та пшеворської культури, які існували на цій тер. Ота частина антів, що мігрувала на Балкани і принесла туди пеньківську к-ру, стала важливим компонентом болг., сербської та ін. етнічних груп пд. слов’ян. Предками білорусів та росіян були носії ранньосередньовічних к-р типу Колочин-Тушемля-Банцерівщина, які поступово опанували області із балтським та угро-фінським нас.

Отже, генетичні корені сучасних слов’ян. народів, як і переважної більшості «варварських» народів Європи, сягають епохи Великого переселення народів, а сам процес формування слов’ян. етносу, в т. ч. сх. слов’ян, лежить у площині загальноєвроп. істор. закономірностей.