Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг, 6507(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

89. Класифікація маркетингових комунікацій.

За характером відносин: організаційні (формальні та офіційні) та міжособистісті (неформальні). За місцем поширення: зовнішні (усі МК, що сприяють ефективним стосункам між підпр-вом та іншими суб’єктами ринку) та внутрішні (всередині підпр-ва). водночас і зовнішні і внутрішні за системою підпорядкування можуть бути горизонтальними (між окремими підрозділами 1 підприємства та конкурентами), вертикальні ( в системі управління підпр-вом та у вироб-ві і реалізації продукції на ринку), діагональні (обмін інформацією між керівником і тими підрозділами, які йому прямо непідпорядковані) За спрямуванням комунікативного потоку: односторонні (інф поширюється з одного джерела без розповсюдження); двосторонні; багатосторонні. За строком дії: Короткострокові та довгострокові. За періодичністю проведення: регулярні та епізодичні. Засоби М комунікацій розподіляються на основні та синтетичні. Основні: реклама, стимулювання збуту, персональний продаж, PR, прямий маркетинг. Синтетичні: брендінг, участь у виставках/ярмарках, мерчандайзинг (інтегровані маркетингові комунікації на місцях продажу), продукт-плейсмент, маркетинг подій. Окремим елементом маркетингових комунікацій виступають неформальні вербальні комунікації (плітки, байки, чутки, добровільні поради). Іноді це можна назвати PR, який можна назвати пропагандою. У сучасній практиці зустрічається розподіл заходів і прийомів МК на ATL (above the line) та BTL. До ATL відносять всі засоби МК, які здійснюють за допомогою ЗМІ, а до групи BTL – без їх використання. Ефективним буде комплексне застосування всіх засобів МК.

90. Зовнішні маркетингові комунікації.

За місцем поширення МК можна умовно поділити на зовнішні і внутрішні. До зовн належать усі МК, які сприяють устан-ню ефективних комунікативних стосунків між підпр-вом та ін ринк суб`єктами. До зовнішніх маркетингових комунікацій належать: реклама (б-яка платна неперсоніфікована форма поширення інформації про фірму та її товар для формування мотивів купівлі товарів споживачами); стимулювання збуту (оплачувана форма короткочасного інформац впливу на споживачів та партнерів для спонукання перших до купівлі товару та останніх до співпраці), персональний продаж (ь-яка оплачувана форма особистого спілкування зі споживачами та партнерами для усного подання товару, фірми і залучення їх до купівлі та подальшої співпраці), ПР (б-яка форма особистого чи неособистого комунікативного процесу в сусп-ві та серед окремих його членів для форм-ня позитивного іміджу певних орган-цій та тривалих партнерських стосунків між ними і громадськістю), прямий М (б-яка оплачувана форма особистого інформац впливу на споживачів та партнерів через адресні звернення для форм-ня мотивів купівлі певних товарів, довгострок взаємовигідних партнерських відносин через залучення їх до діалогу під час спілкування), брендінг (д-ть, спрямована на управ-ня брендами), участь в виставках/ярмарках, мерчандайзинг, продакт-плейсмент, івент-М.

91. Інтегровані маркетингові комунікації.

ІМК – концепція, згідно якої компанія ретельно інтегрує й координує роботу своїх чисельних каналів комунікації (реклама, персональний продаж, ПР, стимулювання збуту, прямий М) для визначення чіткого, послідовного й переконливого повідомлення про себе та своїх продуктах. Вона створює свою марку та посилює її позицію на ринку, пов`язуючи та підсилюючи всі свої повідомлення та обіцянки, укріплюючи свій імідж і координуючи рекламну д-ть у всіх каналах МК. Це означає, що, наприклад, будь-який матеріал, який викор-ся для зв`язків з громадськістю, несе ту ж інформацію, яку містять матеріали, які розповсюджуються методом прямої поштової розсилки, а реклама у ЗМІ «дивиться і сприймається» таким же чином, як і WEB-сторінка.

Ціль ІМК в тому, щоб компанія з належною увагою відносилася до всіх точок свого контакту зі споживачами. Кожен так званий марочний контакт несе в собі ту чи іншу інформацію – позитивну, негативну або нейтральну. Компанія повинна визначити роль кожного інструмента просування й міру його викор-ня у ств-ні послідовного й позитивного звернення у всіх точках контакту зі споживачами. Вона ретельно координує свою рекламну й пропагандиську д-ть й максимально чітко визначає, в який момент часу необхідно провести наступну масштабну рекламну компанію. Вона уважно слідкує за своїми витратами на рекламу того чи іншого товару; за інструментами, які вона викор-є для його просування; за тим, на якому етапі ЖЦП вона знах-ся і т.д.; на кожній стадії вибирає оптимальний комплекс для його просування. І накінець, щоб ефективно реалізувати програми ІМК, деякі компанії сьогодні назначають менеджера з М комунікацій, який несе заг відпов-ть за всю д-ть фірми в цьому напрямі. Крім того, варто відзначити, що, щоб успішно й ефект-но інтегрувати свої зовн комунікації, компанія спочатку повинна інтегрувати свої внутр зусилля.