Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

83. Правове регулювання поводження з відходами сільського господарства

Проблема відходів сільського господарства є вельми нагальною.

Незважаючи на певну специфіку екологічних проблем повод­ження з відходами сільського господарства, правових приписів у цій сфері недостатньо. Натомість застосовуються загальні поло­ження екологічного законод. про відходи, зокрема, закони У. від 24 лютого 1994 р. "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 5 березня 1998 р. "Про відходи", від 5 травня 1999 р. "Про металобрухт" та ін.

Згідно зі ст. 1 Закону "Про відходи", відходами є будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської діяльності й не мають подальшо­го використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх влас­ник має позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Закон "Про відходи" покладає обов'язки на суб'єктів аг. права запобігати утворенню та зменшувати обсяги утворення відхо­дів; забезпечувати приймання та утилізацію використаних паку­вальних матеріалів і тари, в яких міститься продукція сільськогос­подарських підприємств; вести облік, визначати склад і властивос­ті утворюваних ними сільськогосподарських відходів; забезпечува­ти повне збирання, належне зберігання та недопущення знищення й псування відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія; брати участь у будівництві об'єктів поводження з відхо­дами; забезпечувати їх переробку чи видалення; не допускати збе­рігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях або об'єк­тах.

84. Правове регулювання застосування біотехнологій у сільському господарстві

Біотехнології використовуються в сільському господарстві з дав­ніх часів. Найдавнішими з них є: вироб. хліба з використан­ням дріжджів, вироб. вина, сиру та кисломолочних продук­тів, квасу, пива, обробка шкіри, рослинних волокон тощо. Самі по собі біотехнології у сільському господарстві не викликали б жодної тривоги, якби вони не розвинулися до того ступеню, коли йдеться про клонування тварин і трансґенні сорти рослин.

Хоча законод. в галузі біотехнологій розвинене в Україні ще недостатньо.

Відповідно до ст. 51 Закону У. від 13 грудня 2001 р. "Про тваринний світ", створення нових шта­мів мікроорганізмів, біологічно активних речовин, виведення гене­тично змінених організмів, вироб. інших продуктів біотехно­логії здійснюється лише в установленому порядку і за наявності позитивних висновків державної екологічної експертизи.

Незважаючи на істотні обмеження щодо застосування біотех­нологій у сільському господарстві У., держава намагається не відставати у розвитку біотехнологій від провідних країн світу. Саме тому спільним наказом Мінагрополітики та Української ака­демії аг. наук від 24 жовтня 2001 р. № 318/92 затверджено Програму "Сільськогосподарська біотехнологія — 2001-2005 роки". У ній зазначається, що в розвинутих країнах завдяки ефективному застосуванню біотехнологій генної інженерії, клонування генетично модифікованих організмів тощо, вдалося підняти рівень сільгосп. вироб. на якісно вищий щабель, зробити його більш прибутковим і ефективним. Програма передбачає прискорений розвиток в Україні аг. біотехнологій генної та клітинної інженерії, зокрема, клонування тварин і рослин, виведення трансґенних порід тварин і сортів рослин, генетично модифікованих організмів, тварин-біореакторів, захисних штамівмікроорганізмів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]