Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з етногеографії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
288.77 Кб
Скачать

17) Методика та методи етногеографічних досліджень

Спираючись на основні методологічні підходи етногеографічного дослідження держав, можна виділити такі основні складові методики регіонального етногеографічного аналізу: а)методика аналізу історичних етногеографічних процесів; б) методика аналізу сучасної територіальної організації етнонаціональної сфери, включаючи і проблеми етногеографічного районування; в)методика оцінення регіональних проблем і перспектив етноонаціональних взаємин в Україні.

Дослідження історичних етногеографічних процесів передбачає таку послідовність методичних прийомів:

Виділення методом періодизації основних етапів історичних етногеографічних змін. Аналіз за допомогою порівняльного та статистичних методів етногеографічної ситуації на історичних зрізах та виявлення тенденцій основних змін

Виявлення тенденцій етнодемогеографічного роз-витку шляхом поріняння аналізу рядів динаміки к-сті етнонаціональних спільнот і груп, а також груп населення за рідною мовою впродовж останніх історичних періодів.

Виявлення причинно - наслідкових зв*Язків релігійно – конфесійних та етнографічних процесів.

Оцінення рівня інерції історичних етногеографічних процесів у сучасні територіальній організації етнонаціональної сфери держави.

Кожне з цих завдань у методиці дослідження геополітичних змін реалізують через використання спеціальних і загальнонаукових методів. Найбільше значення має методІстоико- географічної періодизації, який полягає у виділенні часових проміжків у розвитку етногеографічних об*єктів.Застосовання цього методу є необхідним у будь-якому історико-географічному дослідженні, бо вичання кожної проблеми вимагає окреслення конкретного істор.періоду.

Метод Історико-географічних зразів.Сутність методу полягає у детальній реконструкції на конкретний час конкретного періоду етногеографічної ситуації, яку описують науковою мовою та моделюють на картах.

Метод діахронічного аналізу-полягає у детальному відстеженні впродовж істор. часу змін в оремих етногеографічних об*єктах(зміна розмірів, географ. положення).

Основним етапом етногеографічного вивчення держав є аналіз сучасної територіальної організації етнонаціональної сфери, методика якого передбачає:

К-сний аналіз демографічних співвідношень в етнонаціональній структурі державиза допомгою статистичних методів.

Аналіз етнонаціональної мозаїчності держави та регіонів за допомогою відповідних показників. Ідентифікація держав за етнонаціональним складом.

Аналіз географії окремих етнонаціональних спільнот та груп з використанням методу типологізації за демографічним потенціалом, особливостями заселення, ступенем асиміляції та характером розселення.

Етногеографічне районування держави.

Методів для етногеографічного аналізу є багато, але основними є статистично-математичний та картографічних методи.

Дослідження поширення субетнічних та етнографічних груп здійснюють методопм польових досліджень, зокрема експедиційних.Польові дослідження можна поєднувати з соціологічними методами(Опитування,анкетування.)Також використовують соціологічні опитування.

Методика аналізу регіональних проблем і перспектив розвитку етногеографічних взаємин передбачає інтегральне оцінення їхньої складності на основі аналізу етнонаціональної мозаїчності. Компактності розселення етнонаціональних меншин Рівня асиміляції, ступеня забезпеченості етнонаціональних меншин соціально- культурною інфраструктурою.