Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosAudit.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

26.Аудит кредиторської заборгованості

Мета аудиту кредиторської заборгованості полягає у підтвердженні реальності та достовірності сум, відображених у фінансовій звітності, а також у з'ясуванні повноти відображення зобов'язань

У процесі аудиту кредиторської заборгованості з'ясовуються:

  1. причини, давність виникнення заборгованості, та реальність її погашення у встановлений термін;

  2. відповідність документального оформлення операцій вимогам нормативних актів;

  3. правильність класифікації наявної заборгованості;

  4. повнота відображення операцій, за якими виникають зобов'язання, у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності.

Аудит розрахунків з кредиторами доречно проводити аналогічно аудиту дебіторської заборгованості, тобто методом надіслання запитів. Для цього необхідно виконати попередні аудиторські процедури:

відібрати суми до підтвердження;

  1. підготувати документ для контролю за запитами;

  2. підготувати запити та зробити їх копії;

  3. ознайомити представника підприємства із складеними запитами.

Тести відсікання

Аудитор підтверджує не тільки реальність заборгованості, але й своєчасність її відобр.

Якщо здійснювались операції в іноземних валютах, необхідно перевірити застосуван­ня валютних курсів та їх відповідність офіційному курсу НБУ.

Визначення курсових різниць по монетарних статтях провадиться на дату здійснення розрахунків і на дату балансу.

28. Мета перевірки фінансової звітності..

Метою перевірки фінансової звітності незалежним аудитором є висловлення думки про рівень об'єктивності, за яким звітність характеризує фінансовий стан, результати діяль­ності, а також рух коштів відповідно до загальноприйнятих бухгалтерських принципів.

Аудитори збирають свідчення для того, щоб оцінити, чи об'єктивно складена фінансова звітність, а також для надання відповідного аудиторського висновку.

Хоча аудитор - не гарант об'єктивності наданої фінансової звітності, на нього покладається значна відповідальність за повідомлення користувачів про те, чи вірно вона пред­ставлена. Якщо аудитор вважає, що звітність представлена необ'єктивно, або якщо він не може прийти до певного висновку .

Мета, яку переслідує аудитор, формулюється відразу після одержання тверджень кері­вництва компанії і тісно зв'язана з ними. Тому що найперший обов'язок аудитора - визначити, чи правильні твердження керівництва компанії щодо фінансової звітності.

Зміст цілей аудиту полягає в тому, щоб зібрати потрібну кількість актуальних свідчень, а потім вирішити, які фактичні дані необхідно збирати в конкретних обставинах, при яких проводиться аудит. Цілі залишаються тими ж при різних перевірках, але фактичні дані будуть різними залежно від обставин.

27.Аудит зобов’язань за розрахунками з оплати праці

Під час аудиту необхідно перевірити: наявність колективної угоди, положення про оплату праці, затвердженого штат­ного розкладу, затверджених тарифів та розцінок; наявність первинних документів з обліку робочого часу та оплати праці; правильність нарахування заробітної плати за фактично відпрацьований час; правильність застосування тарифів та розцінок; правильність класифікації операцій з оплати праці, тобто віднесення на рахунки відповідних витрат; правильність утримання із заробітної плати прибуткового податку та внесків на обов'язкове пенсійне і соціальне страхування; правильність відрахувань обов'язкових платежів за рахунок підприємства та віднесення на відповідні рахунки витрат; повноту та своєчасність перерахування утриманих і нарахованих податків та зборів; своєчасність виплати заробітної плати; правильність нарахування допомоги за період непрацездатності; правильність нарахування заробітної плати за період відпустки; правильність виплати заробітної плати; відповідність даних відображених у фінансовій звітності, реальному стану роз­рахунків з оплати праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]