Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosAudit.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

16 Суть та призначення аудиторських послуг. Види та класифікація аудиторських послуг.

Аудит здійснюватися незалежним аудитором або аудиторською фірмою на договірній основі.

Договір – це документ, який засвідчує факт досягнення домовленості між замовником і виконавцем про проведення аудиторської перевірки.

Основним видом послуг аудиторської фірми є аудит фінансової звітності підприємств, що здійснюється з метою визначення правильності її складання згідно із встановленими правилами ведення бухгалтерського обліку, її достовірності, повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим вимогам.

Аудитори можуть надавати інші аудиторські послуги, пов’язані з їх професійною діяльністю, зокрема консультацій з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності, експертизи і оцінки стану фінансово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення господарської діяльності суб’єкта господарювання.

Перелік послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми) визначаються АПУ відповідно до стандартів аудиту:

1) За стандартами аудиту: - завдання з надання впевненості; - супутні послуги, визначені МСА супутніх послуг; - інші послуги, пов’язані з професійною діяльністю аудиторів (аудиторських фірм).

2) За стадіями історичного розвитку: - аудит, що базується на фактах; - системно-орієнтирований аудит (експертиза на основі системи внутрішнього контролю).

3) За суб’єктами: - зовнішній; - внутрішній.

4) За часом тривалості співпраці між клієнтом та аудитором: - початковий; - повторювальний.

5) За типом здійснення: - обов’язків; - ініціативний.

17. Аудит в комп’ютерному середовищі

Для ефективного і швидкого проведення аудиту аудитор використ. комп’ютерні програми з автоматизації бух. обліку, програми автоматизованого аналізу фін-во господ. дія-ті, юридичні бази даних та ін. комп’ютерні продукти, які значно полегшують процес перевірки.

Оскільки сьогодні для автоматизації обліку використ. декілька десятків бух. програм то і аудиторові для ефективного проведення перевірки потрібно досконально знати їх усі, але це не можливо.

Значний прогрес в аудиторській роботі може бути досягнутий за рахунок використання комп'ютерної техніки. Під час аудиту використовуються портативнікомп'ютери, які підвищують продуктивність праці аудиторів. Застосування цієї техніки забезпечує оперативність і більшу точність виконання аудиторських процедур. Комп'ютерні програми, наприклад, дають можливість швидко перевірити правильність нарахування заробітної плати залежно від складності та якості виконаних робіт і кваліфікації працівників. Використання комп'ютерних програм в аудиті вимагає розроблення спеціальних методик для визначення стану підприємства, де надаються аудиторські послуги

18.Методика аудиту установчих документів

Для перевірки законності діяльності господарюючих суб'єктів аудиторами здійснюється аудит установчих документів.

Установчими документами, згідно з Цивільним кодексом Укра­їни є: статут і засновницький договір (для то­вариств), установчий акт (для установ).

Джерелами інформації аудиту установчих документів є: статут підприємства і засновницький договір; установчий акт , протоколи зборів засновників; зареєстровані зміни до установчих документів; ліцензії; документи, що підтверджують внесення часток засновників у статутний капітал у грошовій, натуральній, у вигляді цінних паперів ; до­кументи, пов'язані з приватизацією; документи, що підтвер­джують права власності засновників на майно, внесене в оплату придбаних ними акцій під час державної реєстрації за участю дер­жавних чи муніципальних підприємств; реєстр акціонерів для ак­ціонерних товариств; реєстри бухгалтерського обліку; форма річ­ної фінансової звітності № 1 "Баланс".

Метою аудиту установчих документів є підтвердження закон­них основ діяльності суб'єкта господарювання протягом усього пе­ріоду його діяльності від моменту реєстрації до ліквідації чи реор­ганізації.

Основними аудиторськими процедурами під час перевірки установчих документів є: перевірка установчих документів на від­повідність чинному законодавству та наявності усіх необхідних відомостей; перевірка наявності дозволів, ліцензій на право займатися певними видами діяльності; перевірка відображення в облі­ку величини статутного капіталу; перевірка відповідності даних установчих документів, рішень засновників (учасників) із даними бухгалтерського обліку; перевірка своєчасності внесення змін в установчі документи (якщо вони були); перевірка наявності до­кументів, підтверджуючих права власності засновників на майно, укладене як внесок у статутний капітал; перевірка дотримання правил формування статутного капіталу; перевірка правильності відображення в обліку внесків у статутний капітал; документаль­на перевірка розрахунків із засновниками та їх відобр в обліку .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]