Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosAudit.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

13. Контроль якості аудиторської роботи. Звітність аудиторських фірм.

Аудиторські фірми повинні дотримуватись політики та процедур контролю якості, які забезпечують проведення усіх аудиторських перевірок згідно з МСА. Робота, яка виконується кожним асистентом аудитора повинна перевірятися персоналом, який має відповідний рівень компетентності, на предмет наступного: 1.чи робота була виконана згідно з програмою аудиту; 2.чи отримані під час перевірки результати, належним чином оформлені; 3. чи усі суттєві моменти аудиту врегульовані та відображені в аудиторському висновку;4. чи були досягнуті цілі аудиторських процедур; 5. чи відповідають здійснені висновки результатам виконаної роботи та чи підтверджують вони аудиторську думку.

Звіт складається з 5 основних розділів, які мають певну деталізацію. Це:Види робіт і послуг; Об’єкт аудиту та супутніх послуг; Сфера здійснення аудиту; Статутний капітал; Праця.

Аудиторські фірми, як і будь-які інші господарюючі суб’єкти, повинні складати та подавати у встановленому порядку фінансову, податкову та статистичну форми звітності. АПУ за погодженням з Держкомстатом України розроблено спеціальну форму статистичної звітності «Звіт аудиторської фірми (аудитора) про виконані роботи (надані послуги)», які розглянуто і затверджено Рішенням АПУ.

15.Організація аудиту фін. Звітності

Аудитор повинен отримати від замовника письмове звернення, в якому висвітлена мета ауд. Перевірки, масштаб, форма подання звіту перевірки, методи перевірки, місце і строки перевірки (лист-замовлення). Аудитори повинні здійснити аналіз щодо потенційного клієнта. Підтвердження згоди на здійснення аудиту є лист-зобовязання, в якому вказується згода щодо завдань та масштабу аудиту. Після обміну листами складається договір на проведення аудиту і склад. Графік перевірок. Керівництво фірми вирішує питання щодо призначення відповідального за проведення ауд. перевірки та складу ауд. бригади. Перед початком перевірки аудитори вивчають сис-му обліку та внут. Контролю, статутні та установчі документи, реєстраційні документи, наявність наказу про облікову політику. На етапі підготовки аудитори ознайомлюються з результатами попередніх перевірок. Здійснюють огляд законод. Та норматив. Бази щодо об’єкту перевірки. Готують бланки, робочі документи, складаєть план аудиторської перевірки. На завершальному етапі аудиту фін. звітності аудитори здійснюють обробку отриманої в ході інформації та склад. Ауд. висновок і звіт. Виконання аудитором умов договору на провед. Ауд. перевірки визнач. Актом прийому-передачі ауд. висновку та актом наданих послуг.

14.Об’єкти аудиторської діяльності

Під об'єктами аудиторської діяльності розуміють окремі і взаємозв'язані економічні, організаційні, інформаційні та інші форми функціонування системи, що вивчається, стан яких може бути оцінено кількісно та якісно.

До об'єктів аудиту відносять:

- установчі документи організації (підприємства), які визначають відносини щодо регулювання її фінансової діяльності, формування та змін статутного капіталу;розрахунки з оплати праці; ресурси - засоби і предмети праці, трудові ресурси, фінансові ресурси, матеріальні активи; матеріально-технічне забезпечення, економічні результати діяльності; організаційні форми управління; та ін.

Розрізняють об'єкти, стан яких оцінюється в минулому, теперішньому та в майбутньому часі.

Минулий стан об'єкта аудиту оцінюється тоді, коли необхідно мати висновок про достовірність бухгалтерської звітності і доцільність господарських операцій, ефективність використання ресурсів.

Фактичний (теперішній) стан об'єктів оцінюють під час перевірки наявності матеріальних цінностей і коштів, тобто коли з'ясовують реальний стан бухгалтерського обліку, систем планування і стимулювання.

Оцінка майбутнього стану об'єкта - результат аудиторського дослідження проблем удосконалення відповідних сторін системи управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]