Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
340.17 Кб
Скачать

Стаття 481. Поняття та об'єкти раціоналізаторської пропозиції

Published by Jurist on Сб, 12/13/2008 - 12:17

І. Раціоналізаторськоюпропозицієюевизнанаюридичноюособоюпропозиція, якаміститьтехнологічне (технічне) абоорганізаційнерішенняубудь-якійсферіїїдіяльності. 2. Об'єктомраціоналізаторськоїпропозиціїможебутиматеріальнийоб'єктабопроцес.

1. Раціоналізаторськоюпропозицієюєтількитапропозиція, якавизнанараціоналізаторськоююридичноюособою. Для визнання пропозиції раціоналізаторською її автор подає заяву встановленої форми. До заяви додаються відповідні документи, що причетні до раціоналізаторської пропозиції. Це може бути опис пропозиції, креслення. Заява повинна подаватися в письмовій формі та складатися українською мовою. Заява подається до тої юридичної особи, діяльність якої пов'язана з раціоналізаторською пропозицією. Юридична особа, яка прийняла до розгляду заяву на раціоналізаторську пропозицію, повинна її зареєструвати та в місячний строк з дати реєстрації прийняти щодо неї рішення. Після прийняття рішення про визнання пропозиції раціоналізаторською юридична особа видає автору посвідчення на раціоналізаторську пропозицію. Для визнання пропозиції раціоналізаторською вона повинна бути новою, корисною для юридичної особи та відповідати профілю юридичної особи, до якої вона подається. Пропозиція буде визнана новою, якщо її сутність була невідома до її надання. Для встановлення новизни пропозиції юридична особа може використовувати всі відомі джерела, які містять дані про раціоналізаторські пропозиції. На новизну пропозиції не впливає використання її за ініціативою автора протягом трьох місяців до її надання. Раціоналізаторська пропозиція визнається корисною для юридичної особи, якщо її використання дає змогу підвищити економічну ефективність або одержати інший позитивний ефект. Не визнається раціоналізаторською пропозиція, яка знижує якість продукції або погіршує умови праці, а також викликає або збільшує рівень забруднення навколишнього природного середовища. Також не визнається раціоналізаторською пропозицією запозичення чужого досвіду без власного творчого внеску або пропозиції, що містять відомі рішення. За раніше діючим законодавством, раціоналізаторськими пропозиціями визнавались тільки технічні рішення. Цей кодекс встановлює, що раціоналізаторськими пропозиціями є й організаційні рішення. 2. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути як матеріальний об'єкт, так і процес у будь-якій сфері технології чи організації. Матеріальним об'єктом може бути пристрій або речовина. Пристроєм є конструкція чи виріб. Пристрій можна визначити як систему розташованих у просторі елементів, які взаємодіють між собою. Речовина — матеріальне утворення, яке є сукупністю взаємопов'язаних елементів. Процес — будь-які дії, виконані у певній послідовності та з додержанням певних правил. Процес може бути технологічним, тобто таким, що здійснюється над матеріальними об'єктами, або організаційним.

Стаття 482. Обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції

Published by Jurist on Сб, 12/13/2008 - 12:18

1. Обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції визначається її описом, а також кресленнями, якщо вони подані.

1. Для визнання пропозиції раціоналізаторською її автор подає заяву, до якої додає опис пропозиції та, якщо є, креслення необхідних матеріальних об'єктів. Це необхідно для визначення, яке саме рішення повинне охоронятися. Опис повинен розкривати суть раціоналізаторської пропозиції та робити це настільки зрозуміло і повно, щоб юридична особа могла здійснити пропозицію, що подається. Креслення (це може бути власне креслення або схеми, діаграми) оформляється на окремому аркуші. В описі необхідно пояснювати, що зображено в кресленні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]