Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZED.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

14 Нормативно-правове регулювання митного контролю нафти й нафтопродуктів та природного газу

- Правове регулювання митного контролю нафти й нафтопродуктів

Порядок здійснення митного контролю за нафтопродуктами, що переміщуються трубопровідним транспортом доцільно розглянути на прикладі основних чинних нормативних документів, якими є: Наказ Державної митної служби України від 17 серпня 1998 року. № 513 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення нафтопродуктів, що переміщуються через митний кордон України трубопровідним транспортом" (далі Наказ ДМСУ № 513) [36] та Наказ Державної митної служби України від 17 серпня 1998 року. № 512 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення нафти, що переміщуються через митний кордон України трубопровідним транспортом" (далі Наказ ДМСУ № 512) [35].

Ці Порядки установлюють єдині норми і правила, що діють під час переміщення через митний кордон України нафти і нафтопродуктів, та спрямовані на запобігання незаконному їх переміщенню.

Переміщення нафти або нафтопродуктів трубопровідним транспортом через митний кордон України здійснюється залежно від заявленого митного режиму і під митним контролем. Таке переміщення не допускається без оформлення загальної ВМД (ЗМВД) у Центральній енергетичній митниці або інших митницях, у зоні діяльності яких перебувають вузли обліку та лінійно-виробничі диспетчерські станції магістральних трубопроводів, нафтопродуктосховища.

Митне оформлення нафти або нафтопродуктів залежно від митного режиму здійснює Центральна енергетична митниця. Інші митниці можуть здійснювати таке оформлення тільки за погодженням з Центральною енергетичною митницею. Митне оформлення нафти чи нафтопродуктів, що надходять як давальницька сировина, здійснюється також Центральною енергетичною митницею або, за погодженням з нею, митницею, в зоні діяльності якої перебуває переробне підприємство.

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України, які здійснюють експортно-імпортні операції з нафтою та нафтопродуктами або переміщують їх транзитом територією України, проводять декларування в Центральній енергетичній митниці або, за погодженням з нею, в митниці, в зоні діяльності якої вони перебувають на обліку.

Слід також звернутися до норм закону України "Про нафту і газ" від 12 липня 2001 року № 2665-III [1], який визначає основні правові, економічні та організаційні засади діяльності нафтогазової галузі України та регулює відносини, пов'язані з транспортуванням, зберіганням та використанням нафти, газу та продуктів їх переробки з метою забезпечення енергетичної безпеки України, розвитку конкурентних відносин у нафтогазовій галузі, захисту прав усіх суб'єктів відносин.

- Правове регулювання митного контролю природного газу

Державною митною службою України був прийнятий Наказ від 17 серпня 1998 року № 511 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення природного газу, що переміщується через митний кордон України трубопровідним транспортом", на прикладі якого можна розглянути загальний порядок здійснення митного контролю природного газу, який переміщується трубопровідним транспортом, а також типовий порядок його митного оформлення [34].

Метою запровадження цього Порядку було встановлення єдиних норм і правил, що мають діяти під час переміщення через митний кордон природного газу, а також запобігання його незаконному переміщенню, визначення переліку документів, необхідних для здійснення його митного контролю та митного оформлення. Він розроблений відповідно до Митного кодексу України, законів України та інших нормативно-правових актів і не змінює існуючого технологічного процесу транспортування природного газу. Основними положеннями цього Порядку є:

- газ, що переміщується через митний кордон України трубопровідним транспортом, підлягає митному контролю та митному оформленню відповідно до чинного законодавства;

- переміщення газу трубопровідним транспортом через митний кордон України без оформлення Центральною енергетичною митницею ЗВМД не допускається, здійснюється залежно від заявленого митного режиму і під митним контролем;

- суб'єкти підприємницької діяльності України, які здійснюють експортно-імпортні операції з газом або переміщують його транзитом територією України, проводять декларування у Центральній енергетичній митниці або інших митницях;

- митний контроль експортної частини бартерних контрактів, в яких імпортною частиною є поставка газу, а також імпортної частини бартерних контрактів, в яких експортною частиною є поставка газу, здійснюється Центральною енергетичною митницею митне оформлення зазначених частин бартерних контрактів здійснюється митницями за погодженням з Центральною енергетичною митницею;

- митне оформлення газу, що надходить як давальницька сировина, здійснюється Центральною енергетичною митницею або за погодженням з нею митницею, у зоні діяльності якої знаходиться переробне підприємство.

Центральна енергетична митниця постійно розробляє та затверджує нормативні документи, які установлюють єдині норми та правила, що діють при переміщенні через митний кордон України природного газу і спрямовані на запобігання їх незаконному переміщенню. У своїй роботі вона взаємодіє з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", Міністерством палива та енергетики України, Міністерством транспорту та іншими державними органами та відомствами з питань стосовно переміщення енергоносіїв, аналізує та узагальнює практику застосування законодавства України з питань митного контролю та митного оформлення енергоносіїв, вносячи до Держмитслужби України пропозиції щодо його удосконалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]