Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZED.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

7.Специфіка експортно-імпортних операцій. Зовнішня традиційна та зустрічна торгівля. Зовнішня торгівля послугами. Зовнішня торгівля продукцією інтелектуальної праці

Основні форми міжнародної торгівлі

Ознаки класифікації форм міжнародної торгівлі

Характер торговельних операцій

За предметом

- торгівля товарами (сировина, паливо);

- торгівля послугами(страхування, патент, ліцензія);

торгівля результатами творчої діяльності

За специфікою взаємодії суб´єктів

- традиційна (звичайні експортно-імпортні

операції);

- зустрічна торгівля (товарообмінні та різні компенсаційні операції)

За специфікою регулювання

- торгівля за нормальних умов,

- торгівля за умова найбільшого сприяння;

- преференційна торгівля;

- дискримінаційна торгівля

Традиційна зовнішня торгівля - це експортно-імпортні операції суб'єктів ЗЕД, які здійснюються на умовах оплати товарів та наданих послуг у грошовій формі (товар - гроші, гроші - товар), тобто товари продають/купують за гроші,

Зустрічна торгівля суб'єктів ЗЕД - це товарообмінні угоди. Основні різновиди зустрічної торгівлі суб'єктів ЗЕД:

3.1. Товарообмінні компенсаційні угоди на безвалютній основі, вони включають:

3.1.1. Угоди з одноразовою поставкою товарів, які діляться на:

а) бартерні угоди передбачають облік погодженої кількості одного товару на інший. Бартерні операції передбачають:

- одноразову поставку товарів у визначний пункт призначення;

- розрив між поставками товарів не повинен перевищувати один рік;

б) пряма компенсація це взаємна поставка товарів на однакову суму без розрахунків у валюті. Пряма компенсація, на відміну від бартерних угод передбачає обмін декількох видів товарів.

Поряд з угодами з купівлі-продажу товарів у сучасних умовах набули значного поширення міжнародні операції у сфері послуг. Такі угоди в більшості випадків є самостійними та відокремленими від купівлі-продажу товарів. Виділяються дві групи угод купівлі-продажу послуг: основні та обслуговуючі.

До основних угод купівлі-продажу послуг відносяться: угоди з надання виробничо-технічних послуг, орендні угоди, франчайзинг, угоди з експорту та імпорту туристичних послуг, надання консультаційних послуг у сфері інформації та вдосконалення управління тощо. До послуг, що обслуговують рух товарів, можна віднести операції з міжнародних перевезень вантажів, транспортно-експедиторські операції, операції зі збереження та страхування вантажів, з міжнародних розрахунків і ряд інших.

До групи зовнішньоторгових угод з купівлі-продажу результатів творчої діяльності відносяться, перш за все, угоди з торгівлі результатами науково-технічних досліджень та угоди з торгівлі об´єктами авторського права.

Операції з торгівлі науково-технічними знаннями пов´язані з обміном результатами виробничих, наукових досліджень і розробок, що мають не тільки наукову, але й комерційну цінність. Товарами тут виступають продукти інтелектуальної праці у формі патентів, ліцензій, товарних знаків, промислових зразків, а також технічні та інші знання та досвід, які надаються шляхом продажу технічної документації, креслень, секретів виробництва, які не є патентованими.

Зовнішньоторговельні операції з об´єктами авторського права охоплюють сферу духовного життя й конкретизуються в операціях з продажу й придбання прав на переклад і видання наукової та художньої літератури, постановку театральних спектаклів, видання нот і виконання музичних творів, спільну постановку кінофільмів, прокат і обмін кінофільмами й телепрограмами тощо.

Незалежно від виду зовнішньоторговельної угоди, всі вони повинні бути оформлені відповідним чином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]