Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATistika_pochatok.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
91.5 Кб
Скачать

5.2. Характеристики центру розподілу

Центром тяжіння будь-якої статистичної сукупності є типовий рівень ознаки, узагальнююча характеристика усього різноманіття її індивідуальних значень. Такою характеристикою є середня величина( ).

За даними ряду розподілу середня обчислюється як арифметична зважена:

= , де хі – значення ознаки, fi – частота, di – частка.

В інтервальних рядах як варіанту хі використовують середину інтервалу.

Мода( Мо) – найбільш поширене значення ознаки, тобто варіанта, яка має найбільшу частоту. Удискретних рядах моду визначають візуально за найбільшою частотою ( часткою). Існують бімодальні і полімодальні ряди розподілу. В інтервальному ряді розподілу мода визначається за формулою:

Мо = хо + h , де хо – нижня межа модального ряду, h – крок(ширина) модального інтервалу, - частоти перед модального, модального і після модального.

Медіана (Ме) – варіанта, яка припадає на середину впорядкованого ряду і ділить його навпіл. У дискретному ряді медіаною буде значення ознаки, кумулятивна частота, якої перевищує половину обсягу сукупності, тобто

>= 1|2 , для частки 0,5

В інтервальному ряді за принципом накопичення частоти за даної умови визначають медіальний інтервал, а медіану обчислюють за формулою:

Ме = хо + h , де хо – нижня межа медіанного інтервалу, h – крок(ширина) медіанного інтервалу, - кумулятивна частота перед медіанного інтервалу, - частота медіанного інтервалу.

5.3. Характеристики варіації.

В одних сукупностях значення ознак щільно групуються навколо центру розподілу, в інших – значно відхиляються. Чим менші ці відхилення, тим одно рідніша сукупність. Вимірювання ступеня коливання ознаки – невід»ємна складова аналізу закономірностей розподілу.

Для вимірювання та оцінювання варіації використовують:

Абсолютні характеристики:

1.розмах варіації: R= Xmax – Xmin

2. середнє лінійне відхилення:

- для не згрупованих даних =

- для згрупованих даних =

3. середнє квадратичне значення:

- для не згрупованих σ=

- для згрупованих σ=

4. Дисперсія:

- для не згрупованих =

- для згрупованих =

- Відносні характеристики варіації:

- коефіцієнт асиміляції = . 100%

- лінійний коефіцієнт варіації = .100%

- квадратичний коефіцієнт варіації = . 100%

Якщо 33%, то варіація не значна. Якщо 33%, то варіація суттєва.

5.4. Дисперсія: види та взаємозв»язок.

Ступінь варіації об»єкта характеризує показник середнього квадратичного відхилення( дисперсія) , що є середньою арифметичною із суми квадратів відхилень окремих варіант від їхньої середньої.

Формула дисперсії:Для не згрупованих = Для згрупованих =

Властивості дисперсії:

Дисперсія від постійної величини дорівнює 0

Якщо до кожної з варіант додати або відняти постійну величину, то дисперсія не зміниться

Якщо кожну з варіант помножити або поділити на постійну величину а, то дисперсія збільшиться або зменшиться в разів

Дисперсія відносно довільної величина а є більшою від дисперсії відносно середньої величини на квадрат різниці між середньою і цією постійною величиною

Види дисперсії:

Загальна дисперсія – характеризує загальну варіацію ознаки під впливом усіх умов і причин, що зумовили варіацію

Групова дисперсія – дорівнює середньому квадрату відхилень окремих значень ознаки всередині групи від середньої арифметичної відповідної групи. Вона відображає варіацію ознаки лише за рахунок умов, що діють в середині групи

Середня з групових – це середня арифметична зважена з групових дисперсій =

Міжгрупова дисперсія характеризує варіацію результативної ознаки за рахунок групувальної ознаки. = Правило складання дисперсій: = + Загальна дисперсія може бути визначена як різниця квадратів: = Варіація альтернативної ознаки: = pq= p(1-p)Максимальне значення альтернативної ознаки дорівнює 0,25.На основі загальної та між групової дисперсії розраховують емпіричний коефіцієнт детермінації, який набуває значень від 0 до 1 та у відсотках показує частку загальної варіації, що зумовлена дією групування ознаки. = . Розраховують також емпіричне кореляційне відношення, яке набуває значення від 0 до 1 та вказує на щільність зв»язку між досліджуваними ознаками. =

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]