Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATistika_pochatok.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
91.5 Кб
Скачать

9.Поняття про статистичне спостереження та етапи його проведення.

Статистичне спостереження – це масове, планомірне, науково-організаційне спостереження за явищами соціального та економічного життя, яке полягає в реєстрації відібраних ознак у кожної одиниці сукупності.

Види спостережень залежно від рівня реєстрації:

1.первинне – це реєстрація вихідних даних, що надходять від об»єкта, який їх надає

2.вторинна – це збирання раніше зареєстрованих та оброблених даних.

10. Основні організаційні форми, види та способи статистичного спостереження.

Організаційні форми спостереження:

1.Звітність. Властивості:обов»язковість, систематичність, вірогідність.Види залежно від рівня затвердження та призначення: внутрішнє – розробляють самі об»єкти, зовнішнє – затверджують і збирають органи держстатистики. Види за частотою подання: періодичне – охоплює показники поточної діяльності суб»єктів, річне – підбиває головні підсумки за рік.

2.Спеціально-організовані спостереження( охоплюють сфери життя та діяльності, шо не охоплюються звітністю): перепис – це суцільне або вибіркове спостереження явищ, з метою вивчення їхнього розміру та складу на певну дату; обліки – це суцільні спостереження окремих масових явищ згідно з певною тематикою, що виходять за межі звітності; спеціальні спостереження – не суцільні спостереження окремих масових явищ згідно з певною тематикою, що виходять за межі звітності; опитування – як правило, не суцільні спостереження думок, мотивів, оцінок, що реєструються зі слів респондентів.

3. Статистичний реєстр – список або перелік одиниць певного об»єкта спостереження із зазначенням необхідних ознак, який складається та оновлюється під час постійного відстежування.

Класифікація видів статистичного спостереження: за ступенем охоплення одиниць сукупності, що вивчаються: суцільні(реєстрації підлягають усі одиниці сукупності) і несуцільні( реєстрації підлягає лише певна частина сукупності).

Методи здійснення несу цільного спостереження: метод основного масиву – обстеженню підлягає лише частина одиниць сукупності, які відіграють визначальну роль у характеристиці об»єкта спостереження; анкетний метод – первинна інформація одержується внаслідок неповного повернення від респондентів заповнених анкет; монографічне спостереження – детальне обстеження окремих типових одиниць сукупності з метою їх досконалого вивчення; моніторинг – це спеціально організоване спостереження за станом певного середовища; вибіркове – спостереження деякої частини одиниць сукупності, відібраних у випадковому порядку.

За часом реєстрації статистичних даних:

Поточне – реєстрація фактів здійснюється в міру їх появи;

Періодичне – реєстрація фактів проводиться через певні, як правило, рівні проміжки часу;

Одноразове – проводиться в міру виникнення потреби в дослідженні явища та з метою отримання даних, які не містяться у формах звітності.

Засоби проведення статистичних спостережень:

Безпосередній облік фактів – реєстрація фактів проводиться шляхом їх безпосереднього підрахунку, вимірювання, огляду;

Документальний облік – використання документів первинного обліку;

Опитування – реєстрація фактів здійснюється на основі даних від осіб, що опитуються;

Самореєстрація;

Кореспондентський спосіб

Експедиційний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]