Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATistika_pochatok.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
91.5 Кб
Скачать

11.4. Методи аналітичного групування.

Метод аналітичного групування полягає в тому, що сукупність розбивається на групи за факторною ознакою х , далі по кожній групі та по сукупності визначаються середні значення Х та У.Порівняння середніх значень факторної та результативної ознак дозволяє зробити певні висновки про наявність та напрямок взаємозв’язку між ними. Крім цього можна визначити показники співвідношення між приростами середніх за формулою: , де - середні значення факторної та результативної ознаки по групах.

Для оцінки тісноти взаємозв’язку між ознаками визначається емпіричне кореляційне відношення ( ). ; - між групова дисперсія результативної ознаки;

– загальна дисперсія результативної ознаки;

- середня із внутр.. групових дисперсій результативної ознаки.

Емпіричне кореляційне відношення змінюється в межах від 0 до 1. Чим ближче цого значення наближається до 1 , тим сильнішим є взаємозв’язок між ознаками. При зв'язок вважається ф-ним. Крім цього , визначається коефіцієнт детермінації ( Д ) , який показує , на скільки % варіація Н зумовлена варіацією Х: Д = .

Для перевірки суттєвості зв’язку між Х та У застосовують формулу F- критерія: F=

K2 =n-m K1= m-1 -число ступеней волі при к-сті одн. n та к-сті груп m. Якщо виконується умова F>F таб. , зв'язок між показниками можна вважати суттєвим.

11.5. Парний кореляційно - регресійний аналіз.

Стохастичні зв’язки , котрі характеризуються взаємодією середніх значень факторної та результативної ознак, називаються кореляційно – регресійними. Такі зв’язки досліджуються з допомогою кореляційно – регресійного аналізу. Найважливішою характеристикою кореляційного зв’язку є лінії регресії , тобто ф-ція , котра повязує середні значення Х та У. Кореляційно – регресійна модель взаємозв’язку являє собою рівняння регресії , яке у загальному вигляді записується так:

– теоретичне значення У

- лінія регресії

- залишкова компонента.

У парному кореляційно – регресійному аналізі переважно використовуються наступні ф-ції:

- Лінійна: Yх= a0+a1*Х

- параболічне : Ух = a0 + a1*Х+a2*

- кубічна:

- степеневе: Yх = a0*

- гіперболічне: Yх = a0+ Середня квадратична помилка:

Коефіцієнт апроксимації: ( показують розбіжності між теорет. Та фактичними значеннями У.)

Чим меншим є та , тим краще рівняння регресії описує взаємозв’язок між У та Х.

Лінійний коеф. кореляції: =

Коеф. кореляції знаходиться в межах від -1 до +1. При зв'язок між показниками прямий , а при - обернений. Якщо : <0,3 вважається , що зв'язок між Х та У практично відсутній : - слабкий, - середній, - сильний,0,9 1 –дуже сильний.

Коефіцієнт детермінації D = показує на скільки % варіація У обумовлюється варіацією Х.

Часто визначають коефіцієнт еластичності: . Він показує на скільки % змін. У при збільш. Х на 1 %.

11.6. Множинна регресія і кореляція.

Як відомо більшість соц.. –ек. показників формуються під впливом не 1-го , а багатьох факторів. Метод побудови моделі такого зв’язку має назву багатофакторного кореляційно – регресійного аналізу. В цьому випадку результативна ознака У повязується з допомогою рівняння множинної регресії з 2- мА або більше факторними ознаками ( Х1,Х2, Х3…). Найважливішими умовами побудови багатофакторної моделі зв’язку є достатня к-сть одн. в сукупності ( у 8 разів більше) на відсутність мультиколінеарності факторів. В тому випадку, якщо 2-а факторних показника мультиколінеарні , один з них повинен бути виключений з моделі.

На практиці використовуються 2-а види рівнянь множинної регресії:

Лінійне: Ух=а0+а1Х+а2Х2+…+аmXm

Нелінійне: Ух= а0*

а0, а1, а2 ,…-параметри рівняння множинної регресії

Х1,Х2,Х3,… - факторні ознаки.

Оцінка параметрів рівняння множинної регресії здійснюється методом найменших квадратів. Параметри а1, а2, … називаються коеф. регресії та показують на скільки одн. змін. У при збільшені Х на одн., при умові що інші фактори є сталими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]