Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-30 41 43 65-69 71 77.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

24. Цільовий ринок товару і методика його виміру

Цільовий ринок - це найвигідніша для підприємства група сегментів ринку (або один сегмент), на яку спрямовується його діяльність, на які будуть направлені всі ресурси і зусилля.

Розробка цільових ринків здійснюється в такому порядку:

1. Аналізуються ризики виходу на ринок по всім факторам з визначенням їх вагомості;

2. Вивчаються норми і стандарти на продукцію, які діють на ринку, а також система сертифікації виробів (відповідність національним стандартам по показникам економічності і безпеки);

3. Перевіряється патентна чистота товару;

4. Визначається конкурентоспроможність товару;

5. Визначаються позиції основних конкуренті, які визначають технічний рівень, збутову і цінову політику (рівень технологій, технічний рівень виробничих потужностей, технічний потенціал підприємства, система розподілу і т.п.);

6. Аналізуються тенденції розвитку ринку і галузі, в якій діє підприємство;

7. Визначається можлива реакція конкурентів на появу на ринку нового товару;

8. Визначаються можливі обсяги продажу. Для цього визначається місткість ринку, доля ринку конкурентів, можлива доля підприємства, яку воно може захопити за допомогою маркетингових заходів;

9. Розробляється програма маркетингу: покращення товару, забезпечення необхідними технологіями і виробничими потужностями; розробка цінової політики; політики розподілу; політики просування.

10. Розраховуються витрати і заходи, визначається кошторис маркетингу.

25. Упаковка продукції, функції упаковки.

Упаковка товару це один із елементів товарної політики, яка на сучасному етапі є дуже важливим фактором конкурентоспроможності.

Є 3 види упаковки:

- внутрішня (безпосередньо вміщує товар)

- зовнішня (призначена для захисту внутрішньої упаковки)

- транспортна (призначена для пакування, зберігання, транспортування)

Частиною упаковки є маркування – друкована інформація, яка наноситься на упаковку або вкладається в неї.

Функції упаковки:

- дає можливість зберігати товари;

- захищає товар при транспортуванні;

- є засобом комунікацій фірми і споживача;

- створює образ фірми виробника і так далі.

27. Маркетингові дослідження як фундамент маркетингової діяльності підприємства

Маркетингові дослідження — це систематичний збір та аналіз, пов'язаних з наявною ситуацією даних щодо маркетингової діяльності підприємства чи організації.

Мета маркетингових досліджень — виявити можливості підприємства для оволодіння конкурентними позиціями на конкретному ринку, знизити рівень невизначеності та комерційного ризику, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності підприємства на ринку. Результатом маркетингових досліджень є обґрунтоване планування маркетингової діяльності підприємства або організації, ідентифікація маркетингових можливостей та загроз, а також формування гнучкої системи реагування на зміни чинників зовнішнього середовища.

Потреба у маркетингових дослідженнях зумовлена також тим, що керівництво будь-якої організації чи підприємства, ухвалюючи маркетингові рішення, повинно обрати найефективніші з них з погляду прибутковості та рівня ризику. Одержуючи достовірну інформацію, можна уникнути помилок, здатних призвести до збитків, до того, як витрати стануть відчутними, вчасно відреагувати на дії конкурентів, припинити виробництво неперспективного або занадто дорогого товару тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]