Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-30 41 43 65-69 71 77.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

28. Товарний асортимент, товарна номенклатура, сутність та характеристики

Після того як фірма визначила, який тип продукції вона буде виробляти, їй необхідно визначити номенклатуру і асортимент даної продукції. Асортиментна позиція - це модель, марка, яка пропонується ринку з метою продажу. Зазвичай фірма виробляє і реалізує набір взаємозв'язаних товарів однієї асортиментної групи.

Товарний асортимент - це сукупність асортиментних груп, які тісно пов'язані між собою. Для кожного товарного асортименту для отримання максимальної ефективності необхідно розробляти окремі стратегії.

Товарна номенклатура - це сукупність всіх асортиментних груп, а також товарних одиниць, яку продавець пропонує ринку.

Номенклатура ширше асортименту.

Основні характеристики асортименту:

1) широта: це кількість асортиментних груп товарів, що виробляються і реалізовуються фірмою. Наприклад, посуд: каструлі, сковорідки, тарілки, келихи, чарки. Або сервізи: чайні, кавові, винні;

2) глибина: це різні варіанти моделей кожного окремого товару однієї асортиментної групи. Наприклад, лижі: для спортсменів-професіоналів, для любителів, дитячі;

3) насиченість: загальна кількість складових її окремих товарів;

4) гармонійність: це ступінь відносній близькості товарів різних асортиментних груп з точки зору їх кінцевого споживання.

29. Торгова марка, торговий знак. Вимоги до марочних назв

Торгова марка — це логотип, символ чи марка, що вирізняє один товар серед інших, використовується виробником для самоідентифікації і є офіційно зареєстрованою на території всієї країни.

Реєстрація власної торговельної марки є ініціативою компанії, яка бере на себе розробку та контроль над виробництвом і якістю продукту. Такі товари можуть випускатися під маркою певної торговельної мережі або мати власну назву.

Торговий знак – специфічне позначення, що допомагає відокремити товари одних фірм від товарів інших підприємств і є зареєстрованих у встановленому порядку і має юридичний захист.

Функції товарних знаків:

1)ств. відмінності між товарами

2)вист..гарантом якості товару

3)надають інформ. про товар та його виробника

4)забезп.правових захистом товару

Процес створення марочної назви товару пов'язаний з певними процедурами, які розширюють значення його щодо інших товарів, груп товарного асортименту, а також компанії загалом. Рішення про створення марки стосується:

1) корпоративних символів;

2) філософії організації процесу маркування;

3) процедури вибору найменування;

4) сфери застосування торговельної марки.

30. Марочна стратегія

Марка - це назва термін,знак,малюнок або комбінація цих складових,призначена для ідентифікації тов. або послуг,які пропонуються продавцем,а також встанов. Їхніх відмінностей від тов.та послуг конкурентів.

Марка-це сукупність сегментів,які викор. Фірмою для ідентифікації своїх товарів та диференціації їх від тов.конкурентів.

Марочна стратегія:

1.Розширення родини марки(РРМ)

2.Розширення меж використ.маки(РМВМ)

3.Багатомарочний підхід(БМП)

4-Нові торгові марки(НТМ)

1.РРМ-фірма пропонує додаткові властивості в межах однієї тов.категорії та товарної марки(нова марка,упаковка,якості)

2.РМВМ-це використання успішних марочних назв для випуску нових або модифікованих товарів у новій категорії.

3.БМП-це створ.додаткових торг.марок у вже існуючій категорії товарів

4.НТМ-створюється коли:-проникають у певну категорію товарів,в якій жодну з вже існуючих марок не можна вжити;-вирішують,що існуючі марочні назви вже ослабли,і що потрібні нові;-Можуть отримати нові марки в нових категоріях придбави ін.фірмами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]