Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Olifirov_O.V.,_Gaydar_O.V.Upravlinski_inform._s...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Характеристики онлайнових комп'ютерних систем

Характеристики онлайнових комп'ютерних систем можуть бути властиві кільком типам онлайнових систем, описаних у попередньому розділі. Найважливіші характеристики стосуються введення і підтвердження даних в онлайновому режимі, онлайновому доступові користувачів до системи, можливій відсутності сліду операцій і потенційного доступу до системи не користувачам, включаючи програмістів та інші треті сторони (наприклад, за допомогою електронної пошти та Інтернету). Детальні характеристики конкретних онлайнових систем залежатимуть від побудови системи.

Дані, введені в онлайновому режимі, як правило, піддаються негайній перевірці. Непідтверджені дані не будуть прийняті, а на екрані термінала висвітиться повідомлення, що дасть користувачеві можливість виправити дані та відразу ж увести адекватні дані повторно. Наприклад, якщо користувач уводить неправильний код запасу, висвітиться повідомлення про помилку, що надасть користувачеві можливість увести правильний код.

Користувачі можуть мати онлайновий доступ до системи, що дає їм змогу виконувати різні функції (наприклад, уводити операції та читати їх, уносити зміни в програми і файли даних або знищувати їх за допомогою терміналів). Необмежений доступ до всіх цих функцій в окремих прикладних програмах небажаний, оскільки дає користувачеві потенційну можливість унести несанкціоновані зміни в дані та програми. Необмежений доступ заважає розподілові обов'язків і дає користувачам змогу мати доступ до всіх етапів обробки й запису операцій. Ступінь цього доступу залежатиме від таких факторів, як побудова конкретної прикладної програми та впровадження програмного забезпечення, розробленого для контролю за доступом до системи.

Онлайнова комп'ютерна система може бути розроблена так, що вона не надаватиме допоміжні документи для всіх операцій, уведених у систему, Треба, щоб така система змогла забезпечити деталями операцій за запитом або за допомогою журналів операцій чи інших заходів. Приклади систем таких типів охоплюють замовлення, отримані телефонним оператором, який уводить їх в онлайновому режимі без одержання письмових замовлень на покупку, а також зняття грошей через банкомат.

Програмісти можуть мати онлайновий доступ до системи, що дає їм змогу розробляти нові програми й модифікувати наявні програми. Необмежений доступ дає програмісту потенційну можливість уносити несанкціоновані зміни у програми й одержувати несанкціонований доступ до інших частин системи, що може бути серйозним недоліком контролю. Рівень цього доступу залежить від вимог системи. Наприклад, у деяких системах програмісти, як правило, можуть мати доступ лише до програм, які розміщені в окремій бібліотеці розробки й технічного обслуговування програм. Водночас, в екстрених ситуаціях, які вимагають внесення змін у програми, що зберігаються в онлайновому режимі, програмісти можуть бути уповноважені вносити зміни в робочі програми. У таких випадках формальні процедури контролю провадитимуться після врегулювання термінової ситуації для забезпечення відповідного санкціонування та документального відображення змін.