Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гестозы ваг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
598.02 Кб
Скачать

Фітопрофілактика пізніх гестозів

Рецепт 1

Листя або плоди суниці лісової - 1 ст. л.;

листя, плоди брусниці - 1 ст. л.

Залити 400 мл окропу, настоювати впродовж 30 хв, процідити, пити гарячим по 100 мл тричі на день.

Рецепт 2

Трава сухоцвіту багнового - 2 ст. л.

Залити 400 мл окропу, настоювати впродовж 30 хв, процідити, пити гарячим по 100 мл тричі на день.

Рецепт 3

Подрібнені плоди шипшини - 1 ст. л.;

трава звіробою - 2 ч. л.;

трава сухоцвіту багнового - 1 ст. л.;

подрібнені плоди глоду - 1 ч. л.;

трава собачої кропиви (пустирника) - 1 ст. л.;

бруньки берези - 1 ч. л.;

трава хвоща - 1ст. л.

листя мучниці (толокнянки) - 1 ч. л.;

листя брусниці - 2 ч. л.;

плоди або листя суниці - 1 ч. л.

Суміш залити 600 мл окропу, кип'ятити 0,5 хв, настоювати впродовж 20 хв, процідити. Пити гарячим по 100 мл на день, за 20 - 30 хв до приймання їжі.

З метою профілактики пізніх гестозів застосовують апітерапію з лікуваль­ного чаю з медом за такою рецептурою:

- апі-фітозбір 1 (за прогнозу гіпертензивної форми):

корінь валеріани - 1 г;

трава собачої кропиви (пустирника) - 1 г;

листя брусниці - 1 г;

плоди глоду - 1 г;

плоди шипшини - 2 г.

- апі-фітозбір 2 (за прогнозу набряково-нефротичної форми):

корінь валеріани - 1 г,

трава собачої кропиви (пустирника) - 1 г;

насіння кропу - 1 г;

листя мучниці (толокнянки) - 1 г;

листя брусниці - 1 г;

плоди шипшини - 2 г.

Приймають по 80-100 мл настою 2-3 рази на добу з додаванням 25 г меду. Курс профілактики - 4 - 6 тижнів.

Додаток 7

Застосування хофітолу для профілактики та лікування фетоплацентарної недостатності за ускладненого перебігу вагітності

За останні роки збільшилась частота гестозів (до 50 - 60%) з клінічне атиповим перебігом, а також їх поєднань з анемією та екстрагенітальною патологією. Сполучення гострої патології ендотелію (генералізований ендоте-ліоз) при пізньому гестозі та гемічна гіпоксія при екстрагенітальній патології й анемії однаково несприятливо позначаються на співвідношенні тромбоген-ного потенціалу судинної стінки та її тромборезистентності, що призводить до зниження синтезу простацикліну і збільшення продукції тромбоксану в печінці. Посилення функціональної активності тромбоцитів зумовлює активацію плаз-мово-коагуляційного механізму на фоні виснаження фібринолітичної й проти-згортальної систем. Вищеперелічені процеси спричинюють розвиток хронічної форми ДВЗ-синдрому, що суттєво погіршує тканинний метаболізм, веде до гіпоксії, дистрофічних та некробіотичних процесів у тканинах і органах. Перед­усім потерпають мозок, легенева тканина, нирки, печінка. Дедалі частіше в цих випадках виявляються функціональні та морфологічні порушення в системі мати - плацента - плід, які призводять до затримки внутрішньоутробного роз­витку плоду, передчасного відшарування нормально розміщеної плаценти та інших тяжких ускладнень вагітності, пологів, післяпологового періоду для матері, плоду і новонародженого.

З метою профілактики й лікування ФПН за ускладненого перебігу вагіт­ності в комплексі терапії доцільно призначати хофітол. Препарат "Хофітол" розроблений лабораторією ROSA-PHYTOPHARMA (Франція) і е екстрактом із соку свіжих листків артишоку посівного (Cynara scolymus). Артишок містить аскорбінову, кафеолову та хінну кислоти, фенольну сполуку цинарину, мікро­елементи залізо, фосфор, манган, каротин, вітаміни Ві і В2, інсулін, а також флавоноїди і сесквітерпенлактон. Завдяки своєму унікальному хімічному скла­ду препарат нормалізує проникність судинної стінки, має сечогінну, жовчогін­ну, гіпохолестеринемічну, гіполіпідемічну, гепатопротекторну та антиоксидант­ну дії. За рахунок холеретичного посилення елімінації та зниження внутріш-ньопечінкового синтезу холестерину хофітол запобігає внутрішньопечінковому холестазу. Хофітол знижує вміст сечовини в крові, що підвищує фільтраційну функцію нирок. Препарат сприяє нормалізації стану тіолдисульфідної системи і збільшенню вмісту сульфгідрильних груп, утворенню НАДФН2, що свідчить про посилення синтезу білка. Стабілізуючи мембрани гепатоцитів, захищає їх і посилює антитоксичну функцію печінки, зменшує токсикометаболічний вплив на головний мозок, поліпшує вуглеводний і жировий обмін. Хофітол зумовлює елімінацію токсичних продуктів медикаментозного походження за рахунок зв'язування глюкуронових та сульфогруп.

Метод застосування

Препарат слід призначати по 2 - 3 таблетки тричі на день упродовж 3 -4 тижнів, у тяжких випадках - по 5 - 10 мл парентеральне 2 рази на добу впродовж 10 діб. Можливе комбіноване пероральне та парентеральне за­стосування.

Показання до застосування

Профілактика та лікування вторинної ФПН за ускладненого перебігу вагітності (гестоз, загроза викидня, анемія тощо) або в разі екстрагенітальної патології.

Застосування препарату "Хофітол" у комплексній терапії для жінок з не-виношуванням вагітності спричинює гальмування процесів ПОЛ, зниження концентрації токсичних продуктів пероксидації та активацію антиоксидантної системи захисту. Застосування хофітолу в комплексній терапії пізнього гесто-зу сприяє підвищенню індексу кисневого потоку в фетоплацентарному крово­току, знижує активацію ПОЛ, поліпшує стабільність клітинних мембран, нормалізує значення показників функції нирок: сечовини, креатиніну, хлору в сечі та кальцію в сироватці крові; підвищує діурез, знижує втрати білка. Комплексна терапія з включенням хофітолу зумовлює поліпшення показників гемограми, реєструється чітка тенденція до збільшення числа тромбоцитів і зниження їх агрегаційної активності, відмічається зниження загального коагуляційного потенціалу крові та відновлення динамічної рівноваги між згор-тальною і протизгортальною системами крові. Показники кардіотокограми і біофізичного профілю після курсу терапії свідчать про поліпшення стану плоду і здатність плаценти підтримувати адекватний обмін між матір'ю і плодом Результатом відновлення показників тромбоцитарного гемостазу е різке змен­шення випадків патологічної крововтрати під час пологів і в післяпологовому періоді, а також частоти ендометритів, післяпологових анемій та гіпогалактії.

Додаток 8