Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

Нормування праці в бригадах

Студентам необхідно визначити підвищення продуктивності праці від впровадження передової форми його організації. Для бригад, що займаються обслуговуванням верстатів у цеху, потрібно використовувати наступну формулу:

(16)

де - колективна норма обслуговування, од. обладнання;

- індивідуальна норма обслуговування, од. обладнання;

- норма чисельності при колективному обслуговуванні, чіл.

Визначення якості діючих норм і рівня нормування праці

Студентам необхідно знати три методи визначення якості норм.

а) по якості діючих норм ( )

(17)

де - кількість науково-обґрунтованим норм;

- загальна кількість норма;

б) по чисельності робітників ( )

(18)

де - чисельність робітників, що працюють по науково-обґрунтованим нормах, чіл;

- загальна чисельність працівників, чіл;

в). по співвідношенню часу, відпрацьованого по науково обґрунтованих нормах і загального відпрацьованого часу на відрядних роботах ( )

(19)

де - час, відпрацьований по науково-обґрунтованим нормах, особ/год;

- відпрацьований час на відрядних роботах, чіл/ч.

Рівень нормування праці визначається по формулі

(20)

де - чисельність робітників, що працюють по нормах, чіл;

- коефіцієнт напруженості норм.

(21)

де - відсоток виконання норми, %.

VI. Організація поточних, модульних, підсумкових контролів знань

6.1. Система оцінювання знань по дисципліні «нормування праці» по 100-бальній системі

Перевірка знань студентів з курсу здійснюється в ході поточного, модульного та підсумкового контролю.

Поточний контроль націлений на перевірку розуміння та засвоєння певного матеріалу, вироблених навичок, проведення розрахункових робіт, здатності осмислити зміст тем та опрацювати їх, умінь публічно представити певний матеріал. Об’єктами оцінки даного виду контролю виступають: систематичність та активність роботи на практичних заняттях, виконання домашніх та індивідуальних завдань, завдань для самостійного опрацювання.

Модульний контроль оцінює теоретичні та практичні вміння, які набули студенти після опанування певного залікового модулю. Модульний контроль проводиться у формі тестів, відповідей на теоретичні питання, розв’язання практичних завдань.

При вивчені курсу «Економіка праці і соціально-трудові відносини» передбачається дві модульних контрольних роботи: до першого модульного завдання входять теми 1-8, до другого – теми 9-16.

Завданням підсумкового контролю є перевірка розуміння студентом програмного матеріалу в цілому, логіки та взаємозв’язків між окремими розділами, здатності творчого використання накопичених знань, уміння сформувати своє ставлення до певної проблеми. На іспит виносяться вузлові питання (перелік питань представлений нижче, с. 67) та типові задачі (приклади завдань на с. 37), а також індивідуальні творчі завдання, що потребують оригінального, нестандартного підходу до вирішення, творчої відповідальності та вміння синтезувати отримані знання.

Оцінювання знань з дисципліни здійснюється за системою, що представлена у таблицях 6.1 та 6.2 (максимальна кількість балів, яка може бути набрана студентом протягом курсу).

Для студентів спеціальностей, для яких оцінювання рівня знань здійснюється на основі результатів поточного та підсумкового контролю (передбачено екзамен), завдання поточного контролю оцінюються в діапазоні від 0 до 50 балів, і завдання, що виносяться на підсумковий контроль – від 0 до 50 балів (табл. 6.1).

Таблиця 6.1.