Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 9. Розгляд судом справ про захист прав споживачів.

Рекомендована кількість годин — 2.

Питання до теми:

          1. Загальні положення про захист прав споживачів. Права споживача у разі придбання товару неналежної якості.

          2. Відкриття провадження у справах про захист прав споживачів та їх підготовка до судового розгляду.

          3. Особливості судового доказування у справах про захист прав спо­живачів.

          4. Процесуальні особливості розгляду судом справ про відшкодуван­ня шкоди, завданої споживачу внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

Задача № 1

.Громадянин С звернувся до суду з позовом про захист прав спожи­вачів до оптового супермаркету з вимогою про стягнення сплаче­них ним грошових коштів за товар неналежної якості. У позовній заяві він зазначив, що придбав у супермаркеті 200 банок тушкова­ного м'яса, з яких 150 банок виявилися з простроченим терміном придатності на загальну суму 3000 грн. Крім того позивач просив стягнути з відповідача 2000 грн. в якості відшкодування моральної шкоди. У своїх запереченнях представник відповідача просив змен­шити суму відшкодування майнової шкоди, оскільки частково по­зивач сам винен у придбанні неякісної продукції. Так, позивач сам відбирав упаковки з тушкованою свининою, а в торгівельній залі ви­сить письмове звернення до покупців перевіряти строк придатнос­ті продукції. Представник відповідача також просив повністю від­мовити у задоволенні вимоги про відшкодування моральної шкоди, оскільки на дану ситуацію розповсюджується дія норм ЦК України про договори купівлі-продажу, а не Закону України «Про захист прав споживачів», оскільки позивач є приватним підприємцем і придбав тушковану свинину для перепродажу, а не для власного споживан­ня, тому що жодна сім'я не в змозі самостійно вжити таку кількість тушкованого м'яса.

Яке рішення повинен ухвалити суд?

Задача № 2.

Громадянка П звернулася до суду з позовом про стягнення з підпри­ємства, яке володіє мережою аптек в м. Одесі, вартості проданого їй товару та відшкодування моральної шкоди. У своїй позовній за­яві громадянка П зазначила, що вона за рецептом лікаря збиралася придбати в аптеці краплі для покращення зору. Однак в аптеці їй продали інші краплі у схожій упаковці. Через поганий зір позивачка в аптеці не роздивилася назву крапель і встановила помилку лише вдома. Того ж дня позивачка звернулася до аптеки за обміном товару, проте в аптеці їй відмовилися обміняти товар, зазначивши, що вони не здійснюють обмін проданого товару. В якості доказів позивачка надала до суду рецепт з лікарні та товарний чек.

В судовому засіданні представник відповідача зазначив, що продані ліки були належної якості, тому відповідно до чинного законодав­ства не підлягали обміну. Крім того, придбані позивачкою краплі та­кож призначалися для покращення зору, тому відсутні підстави для задоволення позовних вимог. 36

Яке рішення повинен ухвалити суд? Чи є підстави для задоволення вимог про відшкодування моральної шкоди?

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ТА ЛІТЕРАТУРА:

Нормативно-правові акти:

            1. Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991 року // ВВР України. - 1991. ~ № ЗО. - Ст.379.

            2. Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів»: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 172 // ЗП України. - 1994. - № 7. - Ст. 173.

Спеціальна література:

              1. Корнієнко І. Права споживачів при придбанні товару належної та/ або неналежної якості // Юридичний журнал. - 2007. - № 5.

              2. Молчанов Р. Квазіспоживач і квазіпозивач. Деякі міркування про проблеми захисту прав споживачів в Україні // Юридичний жур­нал. - 2003. - № 4.

              3. ІПлійко А.В. Організаційно-правові засади захисту прав спожива­чів: Навчальний посібник. - Тернопіль: ТНЕУ, 2008. - 300 с.

Судова практика:

1. Про практику розгляду цивільних справ за позовами про за­хист прав споживачів: постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 квітня 1996 № 5 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: \у\у\у.гакоп.га(іа.§оу.иа

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]