Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 7. Розгляд судом справ про усиновлення.

Рекомендована кількість годин - 2.

Питання до теми:

            1. Поняття та умови усиновлення.

            2. Особливості досудової підготовки справ про усиновлення.

            3. Процесуальні особливості розгляду судом справ про усиновлення.

            4. Процесуальні особливості розгляду справ про визнання усинов­лення недійсним та скасування усиновлення.

Задача № 1.

У справі встановлено, що усиновлювач і мати дитини розірвали шлюб між собою, після чого мати усиновленого відновила сімейні стосунки зі своїм першим чоловіком - батьком дитини, але продо­вжувала отримувати аліменти з усиновлювача. Оскільки усиновлю­вач був фактично усунений від участі у вихованні дитини, він звер­нувся до суду з позовом про скасування усиновлення. Чи повинен суд задовольняти цю вимогу усиновлювача?

Задача № 2.

Студентка одного з інститутів, що не знаходилася в шлюбі, після ви­ходу з дитиною з пологового будинку опинилася в скрутному ма­теріальному становищі, родичі її до себе не прийняли. Пологовий будинок прийняв у неї дитину за умови, що вона дасть згоду на його усиновлення. Таку згоду вона вимушена була дати, але дійсного на­міру відмовитися від дитини у неї не було.

Отримавши академічну відпустку і допомогу в забезпеченні жит­лом, мати зажадала повернення дитини у чому їй було відмовлено у зв'язку з передачею дитини майбутньому усиновлювачу. Дитина була усиновлена вже після того, як мати заявила про свою незгоду на усиновлення.

Чи має бути задоволений позов матері про скасуваншусиновлення? Задача № 3.

Розглядаючи позов органу опіки та опікування до усиновлювача К, суд встановив, що останній мав намір отримати право користування житловою площею, що залишилася після батьків дитини, і призна­ченою дитині пенсією.

Як має бути вирішена ця справа? Визначите предмет доказування у цій справі.

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ А ЛІТЕРАТУРА:

Нормативно-шравові акти:

              1. Декларация о социальньїх и правових принципах, касающихся защитьі и благополучия детей, особенно при передаче детей на воспитание и их усьіновлении на национальном и международ- ном уровнях от 03.12.1986 года // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: ут\у.2ак0п.гас1а.§0улш.

              2. Конвенция об юрисдикции, применимом праве и при- знании решений об усьіновлении от 15 ноября 1965 года // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: \у\у\у.гакоп.гасіа.§оу.иа.

              3. Конвенція про захист дітей та співробітництво в галузі міждер­жавного усиновлення від 29.05.1993 року // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: мтлу.гакоп.гасіа.^оу.иа.

              4. Європейська конвенція про усиновлення дітей від 24 квітня 1967 року // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: \уду\у.гакоп.га<1а.§оу.иа.

              5. Про охорону дитинства: Закон України від 26 квітня 2001 року // ВВР України. - 2001. - № 30. - От. 142.

6. Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлен­ня та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей: Постанова Кабінету Міністрів України № 905 від 8 жовтня 2008 р. // Офіційний вісник України. - 2008. - № 79. - Ст. 2660.

Спеціальна література:

                1. Будзінська О. Правові аспекти усиновлення українських дітей, які є громадянами України, іноземцями // Юридичний журнал. - 2009. - №2.

                2. Глиняна К.М. Правове забезпечення таємниці усиновлення // Актуальні проблеми держави та права. - 2008, - Вин. 38. -С. 105-110.

                3. Дербакова Ю.А. Усиновлення як конструкт цивільної правосуб'сктності малолітніх та неповнолітніх осіб // Актуальні проблеми держави та права. - 2008. — Вип. 38. - С. 120-127.

                4. Дзугасва А. Правовое регулирование усиновлення (удочсрения) дстсй // Юридический мир. - 1997. - № 8.

                5. Кузнецова И.М. Охрана интересов детей при усьшовлении // Законодательство о браке и семье и практика его применения. -- Свердловск, 1989,

                6. Нечаева А.М. Правовьіе проблеми усиновлення // Советское госу- дарство и право. - 1986. - № 7.

                7. Розгон О. Надання згоди на усиновлення дитини // Юридична Україна. - 2008. -№> 12. - С, 93-96.

                8. Стоянова Т А. Процесуальні особливості розгляду справ про уси­новлення громадянами України: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03. - Одеса, 2009. - 20с.

Судова практика:

                  1. Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення бать­ківських прав: постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 // Вісник Верховного Суду України. - 2007. -№5.-С. 7.Практика розгляду судами справ, пов'язаних із позбавлен­ням батьківських прав, поновленням батьківських прав, уси­новленням, установленням опіки та піклування над дітьми: Верховний Суд України. Узагальнення від 11.12.2008 року//Вісник Верховного Суду України. - 2009. - № 9. ^

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]