Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 12. Процесуальні особливості розгляду судом житлових спорів.

Рекомендована кількість годин - 2.

Питання до теми:

            1. Процесуальні особливості розгляду судом спорів, що витікають із права власності на житловий будинок (квартиру).

            2. Процесуальні особливосте розгляду судом спорів, що витікають із права користування (найму) житловим будинком (квартирою).

            3. Процесуальні особливості розгляду судом справ про виселення громадян із житлових приміщень.

            4. Процесуальні особливості розгляду судом справ про незаконне (самочинне) будівництво або реконструкцію житлових будинків (квартир).

Задача № 1.

Громадянка Д звернулася до суду із позовом до своєї рідної сестри про розподіл двокімнатної квартири загальною площею 52 кв.м, житловою - 36 кв.м, яка залишилася їм у спадок після смерті батьків. В даній квартирі крім зазначених осіб зареєстровані та проживають також чоловік позивачки та малолітня дитина відповідачки. Визначте коло осіб, які повинні брати участь у даній справі. Які за­соби доказування повинні бути використані у справі? Який порядок розподілу квартири передбачено чинним законодавством?

Задача № 2.

На підставі рішення місцевого суду за позовом громадянина Л, гро­мадянина В було виселено з житлового будинку без надання іншого житлового приміщення як особу, яка самоправно зайняла жиле примі­щення, яке належало на праві власності позивачу. Рішення суду набра­ло законної сили та було виконано державною виконавчою службою у примусовому порядку. Скористувавшись тим, що громадянин Л не встиг поміняти замок на дверях будинку, громадянин В через кілька днів після виселення знову поселився у цьому будинку. Побачивши це, громадянин Л знову звернувся до суду з позовом про виселення, Суддя розглянувши позовні матеріали, постановив ухвалу про відмо­ву у відкритті провадження у справі посилаючись на те, що вже є таке, що набрало законної сили, рішення суду у спорі між тими самими сто­ронами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Чи правильно вчинив суддя? Задача № 3.

Власник магазину без відповідного узгодженого проекту рекон­струкції здійснив прибудову до свого магазину додаткового примі­щення для розширення площі торгівельної зали. Відповідна прибу­дова була здійснена поблизу житлового багатоквартирного будинку та частково закривала доступ світла в одне з вікон квартири першо­го поверху даного будинку. Власник квартири звернувся до суду із позовом до власника магазину про знесення відповідної прибудови, посилаючись на порушення санітарних та будівельних норм. Визначте коло осіб, які повинні брати участь у справі. Яке рішення повинен ухвалити суд?

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ТА ЛІТЕРАТУРА:

Спеціальна література:

              1. Ірабчинська В.Ю. Щодо визначення юридичної долі об'єктів са­мочинного будівництва // Актуальні проблеми держави та права. - 2008. - Вип. 38. - С. 42-45.

              2. Гузь Л.Е. Основания возникновения и судебная затцита права частной собственности на жильїе дома (квартирн). — X: ГІПФ «Полиграфист». 2005. - 560 с.

              3. Житлове право України: Навч. посіб. / За ред. В.С. Гопанчука, Ю.О. Заїки. - К.: Істина, 2003.

              4. Коваленко Г.І., Галянтич М.К, Житлове право України. - К., 2002.

              5. Маслов В.Ф. Право на жилище. - X.: Вища шк., 1988.

              6. Мічурін Є. Захист житлових прав осіб у судовому порядку // Юри­дичний журнал. - 2003. 7.

              7. Омельчук О.С, Поняття та типологія договору найму житла // Ак­туальні проблеми держави та права. - 2008. - Вип. 38. - С. 74-81.

Судова практика:

                1. Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок: поста­нова Пленуму Верховного Суду України від 04.10.1991року № 7 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: \у\у\у.2ак0й.га(іа.£0у.иа.

                2. Про практику застосування судами законодавства про житлово- будівельні кооперативи: постанова Пленуму Верховного Суду України від 18.09.1987 року № 9 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: улуу/. гакоп.гасіа §оV.иа.

                3. Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України: постанова Пленуму Верховного Суду України від 12.04.1985 року № 2 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: ут\у.2акоп.гас1а.§оу.иа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]