Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 14. Процесуальні особливості розгляду судом деяких категорій справ окремого провадження.

Рекомендована кількість годин — 2.

Питання до теми:

      1. Загальна характеристика справ окремого провадження.

      2. Процесуальні особливості розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи не­дієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

      3. Процесуальні особливості розгляду судом справ про надання не­повнолітній особі повної цивільної дієздатності.

      4. Процесуальні особливості розгляду судом справ про визнання фі­зичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

      5. Процесуальні особливості розгляду судом справ про встановлен­ня фактів, що мають юридичне значення.

Задача № 1.

Прокурор звернувся до суду в інтересах громадянки пенсійного віку Н з заявою про обмеження дієздатності її чоловіка, який зловживає спиртними напоями, внаслідок чого поставив їх сім'ю у скрутне ма­теріальне становище. В заяві прокурор зазначив, що громадянка Н за станом свого здоров'я не здатна приймати участь у судовому роз­гляді самостійно.

Суддя, розглянувши матеріали заяви постановив ухвалу про повер­нення заяви з тієї підстави, що прокурор не вправі звертатися до суду з заявою про обмеження дієздатності фізичної особи. Чи правильні дії суду? 48

Задача № 2.

У квітні 2003 р. громадянин Т. звернувся до суду із заявою про вста­новлення факту, що має юридичне значення, виконання ним робіт повного робочого дня виконувачем робіт у спеціалізованій пере­сувній механізованій колоні № 554 об'єднання «Черкассільбуд» для оформлення пенсії на пільгових умовах.

Корсунь-Шевченківський районний суд рішенням від 14 травня 2003 р., яке залишив без зміни Апеляційний суд Черкаської області ухвалою від 17 липня 2003 р., заяву задовольнив і встановив, що Т. з З вересня 1981 р. до 21 березня 1986 р. працював виконувачем робіт із повним робочим днем у зазначеній колоні.

Управління Пенсійного фонду України в Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області в своїй касаційній скарзі, пославшись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, про­сило скасувати судові рішення та закрити провадження у справі. Як повинен вирішити справу суд касаційної інстанції?

Задача № 3.

У січні 2007 року громадянин звернувся до суду з заявою про вста­новлення факту, що має юридичне значення, - факту родинних від­носин.

Заявник зазначив, що він є рідним племінником своєї рідної тітки. Оскільки остання померла у 2000 році, і після її смерті відкрилася спадщина, а дітей у тітки не було, заявник просив встановити факт родинних відносин. Заявник зазначив, що встановлення відповід­ного юридичного факту йому необхідно для подальшої реалізації спадкового права, тому що він є спадкоємцем другої черги за правом представництва. В якості доказів заявник просив допитати свідків - сусідів своєї тітки. Яке рішення повинен ухвалити суд?

РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВЗГО-ПРАВОВІ АКТИ ТА ЛІТЕРАТУРА:

Спеціальна література:

        1. 1. Бондаренко-Зелінська Н. Особливості відкриття провадження у справах про надання неповнолітній особі повної цивільної дієз­датності // Юридичний журнал. - 2009. - № 2.Елисейкин П.Ф. Судебное установление фактов, имеющих юри- дическое значение. — М.: Юридическая литература, 1973. - 127 с.

        2. Жильцова Н.А., Голиченко М.М. О спорности в делах особого производства // Арбитражннй и гражданский процесе. - 2006. -№8.-С. 10-14.

        3. Житкевич Л., Лутченко Ю. Ограничение дееспособности граж- дан, злоупотребяяющих спиртними напитками // Социалистичес- кая законності.. - 1984. - № 8. - С. 47-.

        4. Кляус Н.В. Некоторьіе проблеми предмета судебной заїцитм в гражданском процессе по делам особого производства // Арбитражннй и гражданский процесе. - 2006. - № 8. - С. 14-19.

        5. Мельников А.А. Особое производство в советском гражданском процессе / А.А. Мельников. - М.: «Наука», 1964. - 128с.

        6. Слободян С. Обмеження дієздатності фізичних осіб: цивільно- правові проблеми // Юридичний журнал. - 2004. - № 1. - С. 32-33.

        7. Фурса С.Я. Окреме провадження в цивільному процесі України. - К.: Видавн. Київського університету, 1999. - 309 с.

        8. Чечот Д.М. Неисковьіе производства. - М.: Юридическая литера­тура, 1973. - 168 с.

        9. Чудиновская Н.А. Установление юридических фактов в особом производстве гражданского и арбитражного процесса: общее и особенное (некоторне аспекти) І і Арбитражннй и гражданский процесе. - 200.'). - № 9. - С. 15-19.

        10. Чудиновская Н.А. Установление факта принятия наследства и места открьітия наследства в порядке особого производства в гражданском процессе // Арбитражннй и гражданский процесе. -2006. -№ 11.-С. 35-38.

Судова практика:

          1. Про судову праістику в справах про визнання громадянина обме­жено дієздатним чи недієздатним: постанова Пленуму Верховно­го Суду України від 28.03.1972 року № 3 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: \у\у\у.гакоп.га<іа.§оу.иа,

          2. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що ма­ють юридичне значення: постанова Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: у/\у\\\гакоіижіа. §о v.иа.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]